pondělí 10. září 2018

Pelynek pravy

Možná i proto se pelyněk nastěhoval na místa svému vzhledu přiměřená - na smetiště, rumiště, staré náspy a jiná, zcela neatraktivní stanoviště. Tinctura amara), přidává se ve zcela malém množství do čajových směsí a tvoří součást aperitivů a hořkých žaludečních likérů. Jeho hledání může být obtížnější kvůli mnohem častěji se vyskytujícímu se pelyňku černobýlu, kterému je velice podobný.


Užívá se nejčastěji při nechutenství, zvracení, střevních kolikách, průjmu, při nedostatku žaludečních šťáv a při žlučníkových poruchách. Původně zřejmě jen v západní Asii, jižní Evropě.

Rostliny tohoto rozsáhlého rodu, čítajícího asi 5druhů , se vyskytují hlavně v mírném a subtropickém pásu na severní polokouli, rostou hlavně ve stepních až polopouštních oblastech. Květy pelyňku jsou žluté a trubkovité. Tradiční čínská medicína Masáže - Rakovník Lékařský dům - 3. Sbírá se nezdřevnatělá část pelyňkové nati od června do srpna.


Roste zejména na suchých místech, kamenitých stráních. Pelyněk je typický pro své silné aroma. Dříve se také z pelyňku pravého vyrábělo pelyňkové víno.


Užívalo se stejně jako čaj, hlavně při zažívacích potížích.

Má ozdobné šedozelené listy. Vyhovují mu vždy spíše sušší stanoviště, některé druhy se pěstují na skalkách, kde tvoří přízemní voňavé koberce, jiné druhy využívá potravinářský průmysl. Aby ale obrázek byl úplný, musíme říct, že mezi pelyňky patří i velmi obtížný plevel.


Je nenáročná na péči, suchomilná, má ráda světlo a teplo. Dává přednost teplým, zejména vápencovým podkladům s dostatkem dusíku. Pokud ho sušíme umělým teplem, teplota nesmí přesáhnout 40°C. Nesmí se sušit společně s ostatními rostlinami, které by načichly hořčinami. Dobře usušená rostlina má stříbřitě šedé zabarvení, silný aromatický pach a silně hořkou, kořenitou chuť, která dlouho přetrvává.


Stonek má přímý, větvený, rýhovaný. Má rozvětvený stonek v dolní části dřevnatý se. Využití pelyňku je lidstvu známo od antiky.


Rostlina má stříbřitě-šedé plstnaté listy a trubkovité, žluté květy, které kvetou od července do října. Matečnou rostlinou je pelyněk pravý (Artemisia absinthium). Používané části: Nať a někdy i semena. Tento web využívá k poskytování služeb cookies.


Dorůstá výšky kolem metru, spodní část lodyhy dřevnatí. Tento pelyněk je významnou bylinkou, u nás ovšem zcela opomíjenou.

Má trpce aromaticku chuť a je nepostradatelný v ruské nebo turecké kuchyni. Jeho pozitivní účinky se využívají dodnes. Projekt slouží alergikům i lékařům. V červenci až září rostliny.


Listy jsou dělené, stříbřitě zelené. Využitelnou a sběrnou částí je celá nadzemní část byliny, tedy stonek s listy. Rostlina Pelyňku dosahuje výšky kolem jednoho metru a je známá. Pochází z mírného pásma Evropy a Asie, u nás roste roztroušeně až hojně.


Jeho aromatické listy mají šedozelenou barvu, jejich spodní strana je bělavá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky