čtvrtek 31. května 2018

Staré odrůdy hrušní

Ovocná školka Bojkovice – Radim Pešek Pravidelný prodej v prodejně je od 6. Plody střední, sladké, mírně kořenité. S výběrem odrůd Vám pomůže náš článek a tabulka - staré odrůdy hrušn. Staré odrůdy ovocných stromů.


Avranšská’ se řadí mezi zimní odrůdy, hrušky sklízíte na přelomu září a října.

Bohužel rychle dozrávají a nelze je dlouho skladovat. Hodí se však na kompotování. Dle míst původního výskytu: na české a moravské.


Velmi zajímavé je, že v Čechách převládají a převládaly odrůdy pěstované především pro přímý konzum a prodej. Tedy převážně se jedná o odrůdy s větším a esteticky vzhlednějšími plody. Na Moravě nejčastěji v oblastech Karpat se spíše jednalo o odrůdy s menšími a méně vzhlednými plody.


Určené byly pro zpracování, sušení, výrobu povidel a pálenek. Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.

Obdobně jako jabloně (Malus), jsou i hrušně (Pyrus) rodem čítajícím řadu druhů. Stromky slivoní jsou k dispozici jako vysoké špičáky (výška -2m) Hrušně jednoleté: Boscova lahvice, Clappova máslovka, Williamsova, Grosdemanche (Čistecká banánová), Děkanka Robertova. Plod střední až velký, šťavnatá, máslovitá, k přímé spotřebě a kompotování.


Hrušně - odrůdy hrušní Hrušně ze sortimentu Prodej stromků s. Isolda Alfa Margarita Santa Maria Radana Clapova červená Clapova Diana Wiliamsova: letní odrůdy. V minulosti jedna z nejpěstovanějších hrušní. Plodnost odrůdy je pozdní, velká, pravidelná. Opylovači jsou ’Boscova lahvice’, ’Konference’, ’Pařížanka’.


STARÉ ODRŮDY - KRAJOVÉ ODRŮDY V současné době již nejsou tyto stránky dále udržovány. Vítejte na stránkách, které jsou věnovány starým odrůdám ovocných stromů a ovocným vysokokmenům ve volné krajině. Předmluva Úkolem této publikace je seznámit veřejnost s odrůdami hrušní , které se pěstovaly v Čechách před a více lety a dosud zde stále rostou a. Jabloně a hrušně (staré odrůdy) – v prodeji na jaře a na podzim, kontejnerované rostliny pak celoročně. Jarní prodej ovocných a okrasných stromků ukončen. Připravujeme podzimní prodej.


V prodejně nabízíme ovocné a okrasné dřeviny, drobné ovoce a zajímavou, širokou nabídku starých ovocných odrůd. Také máme stálou nabídku vzrostlejších dřevin a stromů v kontejnerech.

Odrůda pěstovaná už od 16. Stará odolná odrůda hrušní s malými okrouhlými plody do váhy g, které mají po dozrání růžovou až červenou dužninu s vynikající navinulou až kořenitou chutí. Odolnost proti mrazu a proti strupovitosti je dobrá. Krvavky se dodnes místně zpracovávají v jižní Anglii, Francii, Rakousku či Itálii na víno, pálenku i marmelády. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.


Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Podzimní Jadernička moravská. Jedna z neojblíbenějších. Navíc některé, i když letité, nelze považovat za staré odrůdy - tvoří stále nedílnou součást sortimentu (Clappova, Konference, Charneuká, Madame Verté).


Myslím, že je potřeba hledat na místě, které odrůdy. Tyto internetové stránky jsou zaměřeny na staré a krajové odrůdy jabloní a hrušní , které je nebo bylo zvykem pěstovat především na území.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky