středa 23. května 2018

Rýmovník množení

Dobře a rychle koření i ve vodě. Z části stonku, která je při zakořeňování ponořena ve vodě, odstraňte listy. Množení je snad ještě jednodušší, než pěstování samotné. Vzhledem k tomu, že rostlina rychle přerůstá, musíme jí pravidelně zaštipovat.


Není nic jednoduššího, než odstřihlé lodyhy na konci odlistit a nechat zakořenit ve vodě.

Není se čemu divit, jde totiž o opravdový zázrak. Množení rýmovníku, větvení listů v místě zaštípnutí Zimní období, delší doba s nedostatkem světla: V zimě rýmovník naopak odpočívá, jeho růst se zpomalí a zalívat ho stačí střídmě (v závislosti na pokojové teplotě, vzdálenosti od topení, počtu slunných dní apod.). Jak se ale rýmovník pěstuje, jaké má. Snadné pěstování i množení Jestli chcete, aby se vám doma rýmovník pěkně zelenal a byl k užitku , věřte že to nedá žádnou námahu. V místnosti, kde je umístěn, se zcela prokazatelně lépe dýchá, rýmovník dokonce pomáhá astmatikům.


Doporučuje se také při vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích. Jeho užívání pomáhá rovněž odstraňovat ledvinové a žlučové kameny.

V podstatě, kam se hodí šalvěj, můžete dát i tyto chlupaté tlusté aromatické listy. Těžká masa, pečené hovězí nebo jehněčí nebo do marinád ke grilovaným masům. Výborná je tato bylinka zejména ke zvěřině nebo k přípravě pikantních paštik. Bylina rýmovník a její pěstování.


Množení rozmarýnu Množení rozmarýnu se nejlépe provádí pomocí řízkování. Informace od profesionálů. Má vzhled podobný listům kopřivy. Zázrak jménem rýmovník se vyznačuje velmi silnými a dužnatými listy, které smyslně voní po meduňce a mátě (i kafru), a má blahodárné účinky při rýmě a nachlazení.


V přírodě roste jako polokeř s nápadně plstnatými a žilkovanými listy, v kultuře ochotně kvete drobnými modrými kvítky na vysoké latě. Pozor na jižní expozici a úpal. Rostlina dobře snáší i suchý vzduch, nemusíme ji rosit, zaléváme běžným způsobem, jen nenecháváme přemokřený substrát. Vysoký bývá kolem metru, jeho listy jsou hustě rostoucí a vejčité, lodyha má čtvercový průřez. Nabídky najdete samozřejmě i na internetu.


Rostlinu rýmovník bychom v herbářích asi hledali obtížně. Možná bychom ji našli v rejstříku lidových pojmenování.

Dnes poměrně populární aromatická bylina rýmovník se v atlasech rostlin skrývá pod názvem moud či molice, latinsky plectranthus. Silně aromatický rýmovník (Plectranthus amboinicus) je hluchavkovitá pokojová rostlina. Její pěstování je nenáročné a množení je snadné.


Dotykem se z listů uvolňuje vonná silice, která léčí projevy rýmy a astmatu. Odvar připravený v poměru jednoho lístku na jeden šálek se používá vnitřně při bolestech hlavy, horečce, kašli, rýmě, nachlazení, zánětu průdušek. Chcete-li víc rostlinek rýmovníku, pak přistoupíte k množení této rostlinky. Výborně pusobí proti rýmě, pomáhá při vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích. Příjemné aroma odpuzuje komáry a mouchy.


Jednoduché pěstování, rychle narustá. Rýmovník rychle roste a má blahodárné účinky na zdraví. Vyklíčená semena Rýmovníku, jsou viditelná už do jednoho týdne. Jednodužší množení je vrcholovými řízky, které dáte na náký čas do vody, zakoření velmi rychle.


Stejně tak můžete řízek zapíchnout do propustné zeminy s obsahem písku. Nezaštipované výhonky mohou vyrůst až do. Ideální je, když substrát nevyschne, ale zároveň ani není přemokřený.


Sirup z rýmovníku Lístky rýmovníku pomáhají při léčbě rýmy, horečky,.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky