středa 30. května 2018

Meruňka řez

Ve skutečnosti je třeba řez správně načasovat, pak stromům neublíží. Ideální doba pro letní tvarovací, prosvětlovací řez nastává ihned po sklizni. Pokud jej nestihnete, kvalitní plody zajistí tzv.


Zaštípnutím letorostů vznikne ještě v témže vegetačním období 4–předčasných letorostů, které ještě do konce vegetace stačí vytvořit květní pupeny. Stromky meruňky ponechané samovolnému růstu mají po čase nadměrné množství větví, plodonosný obrost předčasně.

Meruňka bez řezu přestane plodit. Potřeboval bych poradit, jak zmladit meruňku. Rok po výsadbě bychom měli provádět řez ještě před rašením pupenů, kdy necháme střední výhon a 3-výhony postranní.


V druhém roce – opět v předjaří – zkrátíme hlavní větve na polovinu, ostatní pak zkrátíme podle síly, anebo směru růstu. Pokud byste ho neprováděli každý rok, dřevina by vytvářela velké množství dlouhých prutů, které by neplodily, a navíc by silně destabilizovaly korunu. Počítat byste měli ale s tí, že květní pupeny v předčasné obrostu, kvetou v dalším roce o nějakých dní později než ty, které se nacházejí na starých větvích. Jestliže nebudou v brzkém jaře velké mrazíky, s největší pravděpodobností se dočkáte zajímavé úrody, na kterou budete dlouho vzpomínat.


Udržovací řez spočívá zejména v průklestu a odstraňování nemocných větví.

Je to tehdy, když má stromek malé přírůstky. V zimě zásadně neřežeme. Větší rány v období výchovného řezu, průklestu a zmlazování ošetřujeme ochranným nátěrem – štěpařským voskem.


Vybíráme nejlépe mírný svah se sklonem k jihu nebo jihovýchodu, chráněný proti severním větrům. Zásadně se vyhýbáme mrazové kotlině (silné nebezpečí zmrznutí květů) a příliš větrným stanovištím. Chcete vědět jak správně dělat řez meruněk?


V tomto videu se dozvíte praktický postup jak na to. Někde jsem četl, že snáší bez problémů řez do dřeva 4. Dobrý den, merunky je nejlépe prořezávat při začátku kvetení až do odkvětu, popřípadě během srpna, po sklizni. V té době již proudí míza, a. Tento řez provádíme v předjaří, před rašením. Ostatní větve zkraťte podle síly a směru růstu. Slabší a skloněné výhony nezkracujte.


Rány po řezu ošetřujte štěpařským voskem. Udržujte okolí stromu čisté, bez plevelů. Pro meruňku let, je velmi dlouhá doba, když se nedělal žádný udržovací řez.


Nyní, když má meruňka plody, tak chce mít kli výživu.

Potřebnou světlost v koruně se strom sám upraví přirozeným prosycháním. Průklest u meruněk co nejvíce omezujeme, vyřezáváme jen větve prosychající, rostoucí dovnitř a které se křižují. Já si té meruňky vážím a byla jsem moc šťastná. Podobně čeleď růžovité byla rozdělována na několik samostatných skupin, z nichž meruňka byla řazena do skupiny mandloňovité (Amygdalaceae).


R bývá zanedbán z následujících příčin: Neznalost a rozšířená víra, že meruňky není správné řezat vůbec. Majitel se domnívá, že mladé meruňky je zbytečné řezat, protože zatím dobře rostou a plodí. Majitel si všímá, že řezem se u ovocných stromů snižuje úroda a stromy zbytečně příliš rostou. Na jaře (od začátku rašení až do května) je to výchovný řez , kdy odstraňujeme suché, nemocné a poškozené výhony. Za dlouhá léta pěstování těchto.


Mladé meruňky řežeme před rašením, starší později 20. Takže řez a střih je nutný a doporučuje se v době nástupu květu a nebo jako většina peckovin po odplození, zpravidla druhá polovina léta nejpoději do poloviny září. Ale za květu je to nejobvyklejší. Je to zejména díky její výborné chuti plodů.


Avšak abychom docílili hojnosti plodů. Zasadila jsem ji blízko domu, aby byla chráněná, ale nepočítala jsem s tak bujným růstem. Moje chyba, přesto ji tam chci nechat, jen se bojím, aby za chvíli neměla 5m. Hol začátečníci se chybami učí.


Výchovný řez meruňky Ovocná zahrada - Řez meruňky - Výchovný řez meruňky. Poradna zahrada na Hobbyzahrada. Dotaz - Dobrý den, prosím mohu ještě teď ostřihat asi třílrtý stromek meruňky je třeba razantní řez.


Střední odolnost vůči chorobám, vysoká odolnost proti mrazu. Všestranně použitelné aromatické plody oranžové barvy s malým červeným líčkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky