úterý 29. května 2018

Plavuň vidlačka

Plavuň může vrátit k životu i lidi, kteří trpí zhoubnou chorobou jater (rakovinou jater). Během jednoho naučného putování lesem, šla jsem tehdy s malou skupinou v Horním Rakousku, jsem upozornila svého průvodce, botanika dr. Bruno Weinmelstera, na léčivé účinky plavuně, zvláště při cirhóze a rakovině jater.


Plavuň pučivá patří mezi ohrožené druhy rostoucí ve vlhkých lesích rašelinného charakteru. Plavuň vidlačka je plazivý druh kapradiny s postranním větvením. Tuto bylinku můžeme najít v celém světě vyjma Středozemí.

U nás se vyskytuje v horských a podhorských oblastech, vřesovištích, sušších lesích. Už při prvním pohledu na tuto rostlinu zpozorníme, protože. Lycopodium clavatum) – roste v lesích středních i horských poloh. Na plazivém stonku vyrůstají dlouhé stopkaté strobily, často v párech. Výtrusnicové klasy se sbírají v červenci až srpnu a po dozrání se z nich přes husté sítko vyklepávají výtrusy, které jsou převelice jemné, mastné, hořlavé a nesmočitelné ve vodě (tedy plavající, od čehož je také odvozeno české rodové jméno plavuně).


Přijímám papírové poukázky: Edenred Compliments. Plavuň však můžeme jednoduše koupit za pár korun tady: plavuň nať cena. Flóru souše ovládly mohutné plavuně, stromové kapradiny a přesličky.

Svět Homeopatie, integrovaný portál o homeopatii: Zákonem chráněná trvalka s plazivou lodyhou rozšířená téměř po celém světě - roste v celé Evropě. Mapovanie výskytu na Slovensku. Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně.


Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Lodyhy jsou v dolní části hustě listnaté, v horní části – pod výtrusnými klasy – řidčeji listnaté.


Listy jsou malé, čárkovitě kopinaté a na konci osinkaté. Dle tradičního lidového léčitelství se může používat i na otevřené rány. V tradičním lidovém léčitelství se plavuňový prášek se užívá jako zásyp, hlavně při kožních zánětech. Plavuňový prášek se užívá jako zásyp, hlavně při kožních zánětech. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a. Kapraďorost z čeledi plavuňovitých.


Jedná se o vytrvalou, středně vysokou rostlinu, u nás zákonem chráněnou. Lidově bývá nazývána například jelení. Spíše než na nemoci jater je známo její využití na nemoci močových cest a ledvin.


Vhodná je i na revma, zánět žaludku (gastritidu) a vhodná je i na ledvinovou koliku (katarální cystitida). Rostlina je mechovitá, vždy zelená, plazí se po půdě lesa metrovými šlahouny s jemnými, tenkými kořínky.

Roste v celé Evropě, hlavně v horských polohách v suchých lesích jehličnatých a ve vřesovištích. Plavuň byla vhodná i při poruchách menstruace, při pálení při močení, ledvinových kamenech a písku, zánětech ledvin a močového měchýře, močových cest, glomerulonefritidě, bolestech kloubů, dně, revmatismu a při horečkách (antipyretikum). Je úzce příbuzný s rodem plavuník (Diphasiastrum). Některé druhy se z vnějšku podobají velmi malým nahosemenným rostlinám a například v angličtině mají tyto podobné druhy lidová jména jako „ground-pine“.


Drobné čárkovité listy zakončené dlouhým bílým chlupem porůstají hustě celou lodyhu s výjimkou vystoupavých konců větví. Na bolestivé místo, například při křečích v lýtkách , přiložíme obklad a zároveň pijeme čaj z plavuně. Vytrvalá nízká kapradina.


V půdě má mnoho vidličnatě větvených kořínků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky