čtvrtek 31. května 2018

Jak sázet brambory

This feature is not available right now. Pěstování brambor není žádná věda! Poradíme vám s klasickým sázením brambor do záhonu i trochu netradiční sadbou do trávy! Podle teploty začínají brambory ukazovat první listy asi dva týdny po výsadbě.


Sázet bychom tedy neměli běžné konzumní brambory , ale sadbové.

Tak nejsnáze předejdeme nebezpečí přenosu chorob. Nabídka odrůd je poměrně široká, ale důležité je začít shánět sadbu včas. Jak si můžeme všimnout, v poslední době se velmi často probírá kvalita a původ potravin, prodávaných v supermarketech. Mezi ně patří především ovoce a zelenina. Možností, jak se vyhnout pochybnostem, a také jak ušetřit, je pěstovat si doma na poli nebo na zahradě vlastní.


A jednou z potravin, které mají v domácnosti největší spotřebu, jsou právě brambory. Jak brambory dále uskladnit si přečtěte ve článku Jak skladovat brambory.

Jestli vás zahradničení baví, mohlo by vás také zajímat jak sázet fazole nebo kdy sázet česnek. Tak ať se vaší zahrádce daří a úroda je zdravá a bohatá. V dnešní době pěstování brambor již není tak časté, ale proč se k této tradici nevrátit. Začněte pěstovat své domácí brambory. Jak sázet Do nádoby, která má drenážní otvory, aby mohla odtékat přebytečná voda, dejte vrstvu kvalitní zahradní zeminy nejlépe smíchané s kompostem, na tuto vrstvu položte až brambory (také podle velikosti nádoby), pokud mají klíčky, tak samozřejmě klíčky nahoru.


Jak hluboko sázet brambory. Jednotlivé hlízy sázejte asi dvacet až třicet centimetrů od sebe (pokud děláte hrůbky, tak je vytvořte od sebe v této vzdálenosti). Nikdy ale ne příliš hluboko.


Hloubka by měla být maximálně o jeden až dva centimetry větší, než je výška hlízy. Vzdálenost jednotlivých řádků by pak měla být pětašedesát až sedmdesát centimetrů, aby měly rostliny dostatek místa, vzduchu a světla. Jak tedy pěstovat brambory?


Jednou z hlavních zásad je, že nesmíte sázet brambory stále na jedno místo. Pokud tak neučiníte, koledujete si o problémy s háďátky, mandelinkami a hnilobami. Zobrazení B rambory jsou v současnosti naší nejoblíbenější přílohou , pěstování brambor je proto více než praktické.


Záleží co tam chcete pěstovat.

Proti plevelu lze v případě brambor použít Stomp a to hned po výsadbě. Vámi zmiňovaní hlodavci jsou velice flexibilní,jak se dnes s oblibou užívá, a dokáží se přemístit během krátkého času. Na louce sice jsou,ale raději jdou tam,kde je něco na zub. Opatrně hlízy zahrňte kompostem. Všechno, co vyžadují k růstu, je dostatek vláhy a světlé místo, kde nezmrznou.


Většinou nám sice počasí nepřeje, ale my si pomůžeme černou textilií nebo polykarbonátem či sklem. O zbytek se postará slunce. Brambory musíme sázet do prohřáté půdy. Sázet brambory do řádků začněte na jaře, nebo na začátku léta. Letos je extrémně teplé počasí, takže s výsadbou brambor už můžete začít.


Rozhodně se nevyplatí sázet brambory hluboko, pak pozemek urovnat, a před zapojením řádků provádět nahrnování. Tímto způsobem zpravidla dochází k poškozování stolonů (na těch rostou hlízy). Jak správně postříkat brambory Nejčastější chorobou je plíseň bramborová. U raných porostů se ochrana neprovádí, ale pokud pěstujete brambory pro uskladnění, je nutné preventivní ošetření 1–2x před zapojením porostu a dále postřik 2–3x opakovat vždy při vhodných podmínkách k šíření plísně – teplé počasí po několikadenních deštích. Vzejdou nám za optimálních podmínek cca až dnů po výsadbě.


Rané brambory můžeme sázet hustěji (blíž k sobě v řádku), pozdní dál od sebe. První hlízy konzumní velikosti pak můžeme u raných odrůd očekávat začátkem června. Ještě před tím než budeme sázet brambory do země, je potřeba nechat je naklíčit.


Když máme naklíčeno, můžeme vysazovat brambory do země. Půda by měla mít 6-°C.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky