čtvrtek 15. března 2018

Založení zahradního jezírka

V našem návodu vám poradíme, jak postupovat při zakládání zahradního jezírka od plánování po závěrečnou dekoraci. Založení zahradního jezírka Než začnete stavět jezírko, zvolte si nejdříve vhodné umístění. To by nemělo být příliš slunné a pokud možno by nemělo být pod listnatými stromy, aby kvalita vody zbytečně netrpěla zanášením řasami nebo spadaným listím.


Založení foliového jezírka Stavba foliového jezírka začíná jeho vyměřením tedy zanesením obrysu do stávající plochy pozemku. Požadovaný tvar a velikost pro foliové jezírko , vyznačte pomocí zahradní hadice nebo provazu. Je však důležité dodržet několik základních.

S trochou fantazie může být Váš zahradní ráj ještě krásnější. Ukážeme Vám, jak si můžete založit fóliové jezírko zcela podle svých vlastních. Kolem jezírka vyhlubte zhruba 15cm hluboký příkop pro pozdější upevnění netkané textilie a rybniční fólie. Aby se vám fólie neprotrhla, vysypte výkop 10cm písku.


Poté vyložte celý prostor netkanou textilií, odolnou proti hnilobě. V nejhlubším místě doporučujeme vyhloubit dno jezírka o dalších cca cm. Pokud by někdy bylo zapotřebí jezírko vyprázdnit, můžete do této prohlubně.


Tvar i velikost jezírka podle vašich představ.

Parametry typu tvar či velikost je vhodné určit podle toho, jakou plochu zaujímá vaše zahrada a také podle. Filtry pro jezírka dnes patří k základnímu vybavení každého zahradního jezírka. Naštěstí už jsou tyto filtry na trhu již běžně dostupné. Die Schritt-für-Schritt-Anleitungen ermöglichen ein leichtes Nachbauen.


Založení plastového jezírka Jakmile zvolíte optimální místo pro plastové jezírko, zbývá jen respektovat tvar a velikost výlisku. Výlisek nejdříve usadíte na určené místo a pískem nebo pilinami vyznačíte obrys celé nádrže. Zakládání zahradního jezírka Uskutečněte si svůj sen, vytvořte si zahradní jezírko, i když nemáte na zahradě příliš mnoho místa.


Zvolte velikost jezírka do m². Dno jezírka zakryjte vrstvou jemného štěrku a napusťte vodu do jeho nejhlubší části, aby se zde fólie postupně usadila, a posléze se můžete pustit do fáze zkrášlování. Vyberte vhodná místa a na ně umístěte vodní rostliny vložené do košíků nebo květináčů s otvory.


Poté lze jezírko již zcela naplnit vodou. Je ale třeba počítat s tím, že fólie se bude ještě několik dnů přizpůsobovat tvarům dna, než se definitivně usadí. Realizujeme zahradní biotopy, které se lépe začleňují do naší krajiny a přitom mohou sloužit i ke koupání. Jakmile jej máte, vyznačte si obrysy jezírka pomocí zahradní hadice nebo lana.


Vybudujte si vlastní oázu klidu – jednoduchý návod pro založení zahradního jezírka. Je nutné navrhnout nejen jeho budoucí vzhle ale i materiály, které budou použity. Jámu důkladně vyčistěte od kamenů a kořenů, které by mohly fólii poškodit.


Na její větší ochranu na dno jámy upěchujte vrstvu písku o tloušťce alespoň cm.

Založení jezírka svépomocí Nezáleží na tom, jak velkou máte zahradu, dobře řešené zahradní jezírko se vejde všude. Pokud jste trochu šikovní, můžete si hotovou nádrž založit sami, není to nic složitého. Vhodné i pro malé zahrady: Ukážeme Vám krok za krokem, jak si založíte své vlastní zahradní jezírko. Ta by měla být tlustá nejméně mm.


Průběh založení nanoakvária (50L) krok za krokem. Naše rodinná firma se o vaše zahrady stará již let. Zahradní jezírka od výběru místa, přes založení až po umístění rybiček a rostlin. Budování zahradního jezírka zřejmě vyloučíme pouze v případě, kdy náš pozemek sousedí s uměle vytvořenou či přírodní vodní plochou, která je volně dostupná všem. Pro výběr místa, přípravu a výkopové práce platí u zahradního jezírka úplně stejná pravidla, jako při budování bazénu.


Jezírka jsou životními prostory. Zajišťují odpočinek, jsou přírodními oázami a zdrojem nadšení. Pohled na vodu je příjemný a blahodárný.


Stavba jezírka pomocí hotového výlisku z umělé hmoty je velice podobná stavbě nádrže pomocí folie. Pouze vykopaný otvor musí být přesnější něž u folií, protože výlisek není tvarově přizpůsobitelný.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky