středa 14. března 2018

Topinambur pěstování

Jetzt neu oder gebraucht kaufen. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche. Alles finden, was Sie brauchen.

Wir machen die Rückgabe einfach. Je zcela adaptován na naše přírodní podmínky a lze ho pěstovat na celém území od nížin až do podhůří. Topinambur hlíznatý je rostlina příbuzná slunečnici. Das Wurzelgemüse ist eine Sonnenblumenart, an deren Wurzeln zahlreiche, oft bizarr geformte Knollen wachsen. Sie verträgt im Winter Temperaturen bis weit unter den Gefrierpunkt.


Pěstování topinambur není. Der Standort sollte sonnig sein, der Boden wenig kalkhaltig, humos und leicht sandig.

Niekoľko desaťročí poľovníci pestovali na Slovensku topinambur, ako plodinu, ktorá zveri poskytovala nielen úkryt, ale aj vhodnú zložku potravy predovšetkým v zimných mesiacoch Okrem nadzemnej časti zver konzumovala aj jej hľuzy. Největší úrodu sklidíme ve vyhnojené výživné vlhké půdě na přímém slunci, plodina snese i polostín. Einzeln oder selbst mixen. Jsou to vlastně slunečnice, ale pro svá semena se nepěstují.


Vypěstovat topinambur je velmi snadné, a to až tak, že na Slovensku je zákaz pěstovat jej na polích, aby nedošlo k přemnožení. Způsobem pěstování i konzumace se však podobají spíše bramborám. Tvarem a dužinou připomínají čerstvý zázvor. Nejvhodnější je vysadit si topinambury do pásů nebo do hrůbků na větší plochu. Dokonce, pokud ji nehlídáte, může se.


Někdy se topinamburům lidově říká jeruzalémský artyčok nebo židovský brambor. U nás tato plodina není příliš známá. Naprosto vyčerpávající informace o topinamburech, odrůdách a pěstování od Výzkumného ústavu bramborářského v HavlBrodě. Slunečnice k okrase i na talíř.


Konzistencí je to jak kedluben, chutí trochu do lískového oříšku (ale záleží též na odrůdě). Informace o pěstování dřevodníků a rostliňáků. Stačí mu i půda, která je poměrně chudá na živiny.

Dobře snáší vlhko i zimu. Díky své výšce a bujnému růstu mohou sloužit jako pohledná i užitečná zástěna u plotu či zdi. Mnoho lidí je má spojené především s potravou pro zvířata, jelikož se dříve používaly ke krmení králíků a dobytka. Navíc je však též lze obalit jako řízky a smažit.


Hlízy topinambur využijeme v kuchyni stejně jako brambory, vaříme je, pečeme, nebo dusíme. A co víc, topinambury lze konzumovat i syrové, načež výborně chutnají třeba v salátech. Připravíte je podobně jako brambory.


Slupku dobře omyjte, nejlépe pod teplou vodou s kartáčkem, a pak ji nemusíte ani loupat. Teda kto si zaobstará jednu hľuzu, nepotrebuje míňať peniaze za žiadne „výdobytky poľnohospodárstva“ a teda nemusí platiť peniaze nijakej chemickej a geneticko-modifikačnej firme ani výrobcom postrekov, čo znamená, že ani vláda neuvidí žiadne peniaze za DPH. A teda takýto človek sa stáva nezávislý, čo súčasne znamená, že aj nepriateľ nášho (súčasného) štátu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky