čtvrtek 3. srpna 2017

Moruše pěstování

Moruše si spojujeme s tajemným bourcem morušovým a výrobou hedvábí. Návod k pěstování moruší není složitý. Moruše je nenáročnou rostlinou, potřebuje jen více tepla. Moruše, středně náročný ovocný strom, který si můžeme vytvarovat ke své libosti. Výjimkou nejsou ani morušový keř nebo převislé stromky, známé pod názvem moruše převislá.


Moruše má dva druhy, moruši bílou a moruši černou.

Oba jsme dříve mohli vidět ve starých, případně zaniklých sadech, ale nyní jsou centrem pozornosti spousty zahrádkářů, a i proto se dnes podíváme na to, jak si moruši vypěstovat na své zahradě a jak dosáhnout lahodných plodů. Moruše jsou zdrojem řady vitaminů, zejména vitaminu C, a antioxidantů. Morušovníky, které původem pocházejí z Asie, se u nás pěstují již několik staletí. Na některých územích najdete stromy, které dosáhly věku i dvě stě let.


Pěstování moruše Moruše není zas tak známý ovocný strom, a proto není mezi pěstiteli a zahrádkáři tak rozšířený a oblíbený. Málo kdo si ale uvědomuje, že moruše se na našem území pěstují už celá staletí. Moruše patří mezi ovocné stromy, které však v našich končinách zatím nejsou příliš rozšířené.


Jestliže hledáte na svou zahradu zajímavou.

V nižších a středních polohách rostou moruše bez problémů, ve vyšších polohách je vhodné umístit je na chráněné místo. Moruše nesázíme poblíž chodníků, cest a parkovišť, protože padající plody mohou znečistit vše, co je pod nimi. Dobrý den a moc prosím o radu. Rozhodl jsem se zakoupit strom moruše keřovité (takže ne bílé). Poraďte mi, jak velký stromek bych měl koupit pro.


Jinak je pěstování moruše velmi jednoduché, tento strom totiž téměř nic nepotřebuje. Výhodou je pozdější rašení květů, díky čemuž nehrozí jejich zmrznutí jako třeba u jabloní, třešní a dalších našich ovocných stromů. Moruše bílá (Morus alba) pochází z Asie a má bílé či narůžovělé sladké plody mdlé chuti.


Jejími listy se krmí bourec morušový. Moruše červená (Morus rubra) byla svými nakyslými plody známa v Americe. Moruše černá (Morus nigra) má svůj původ rovněž v Asii a překvapí vás fialovými, lahodnými plody. Květy jsou nenápadné, plody mají barvu bílou, červenou nebo černou. Původ rostliny Morušovníky pocházejí z Asie, avšak v České republice se pěstují již velice dlouho.


Moruše u nás v minulosti patřily k velmi oblíbeným druhům ovoce. Správný název pro stromy, na kterých rostou moruše, je morušovník. Ale většina lidí i stromům říká krátce: moruše. Nikde jsem se nedočetl co vám v poradně dali za radu?


Můžete se semnou podělit o zkušenost s vaší.

V prvních letech výhonky moruše stříháme, v dalších korunku prosvětlujeme jen občas. Pro výsadbu je vhodný jak podzim, tak jaro. Nejčastěji se kupují vzrostlé rostliny v kontejnerech.


Stromky začínají plodit ve třetím až čtvrtém roce po vysazení. Moruše v našich končinách nejsou tak známé, jak by si zasloužily. Přitom mají více než třítisíciletou historii. Jejích léčivých účinků využívali staří Číňané, v Evropě pak Řekové a Římané.


Dnes můžeme plody morušovníku, moruše, považovat za superpotraviny. Poté provedeme výsadbu na zvolené stanoviště. Vysazuje se do běžné zahradní zeminy (obyčejná ,,hlína,,) pokud máte horší zahradní půdu ( nebo nekvalitní navážku), tak by bylo vhodné ji vylepšit promícháním se zahradnickým substrátem (poměr 1:nebo 2:).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky