úterý 29. srpna 2017

Majoránka pěstování

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Pěstovat můžeme i majoránku vytrvalou, která je křížencem majoránky a dobromyslu. Vůně a chuť je stejná jako u majoránky zahradní. Majoránka vytrvalá má také raději slunné stanoviště.


Vytváří nízké trsovité porosty, které je dobré druhým rokem rozdělit na několik menších. Pěstování majoránky je přitom více než snadné, majoránka je totiž pro pěstitele nenáročná bylinka. Tato trvalka je pěstována jednak jako koření, které má své nezaměnitelné aroma, jednak pro své.


Kromě kulinářského využití má i léčivé účinky – působí. Dorůstá do výšky asi cm. V přírodě volně neroste.


Ahoj holky, mám na zahrádce kytku nebo bylinku, nevím přesně co to je, ale voní to naprosto stejně jako. U nás vymrzá a musí se tedy každé jaro znovu vysévat. V truhlíku nebo květináči nám majoránka vydrží až do jara. Zasetí doporučuji do trsů při pěstování v nádobách.


Nevysévejte po celé ploše pokud používáte velké nádoby (v malých květináčích je to jedno). Vzrostlé výhonky lze pak i opatrně svázat aby se podepřeli a nepřepadávali. Sicher durch den Winter. Ukážeme vám, jak jednoduché pěstování majoránky je, a také jak ji využít v kuchyni i lidovém léčitelství.


Vyžaduje lehčí záhřevnou a. Květy jsou bílé, růžové až nafialovělé, na rostlině se objevují od července do září. Bylinka obsahuje éterické oleje, třísloviny a hořčiny podporující trávení. Příbuzný druh je oregano, podobně voní a chutná, v kuchyni má stejné využití jako majoránka. V každém případě vyžaduje plné slunce , a pokud možno místo, které je chráněno před větrem. Nejvhodnější pro pěstování majoránky v květináči je pěstební hlinito-písčitý substrát.


Těžko si bez majoránky představím mnoho oblíbených pokrmů, jako například gulášovou. Pro sklizeň větších lístků je vhodné v sezoně vyštipovat květonosné lodyžky. Pěstování Mšice a molice většinou stačí spláchnout prudším proudem vody. Silně napadené bylinky, kterým se včas nedostane péče, raději zlikvidujte, v kuchyni by se už stejně použít nedaly. Drobné listy jsou okrouhlé, plstnaté a mají šedozelenou barvu.


Její pěstování však není jen tak. Kvete od července do srpna nenápadnými květy bílé nebo narůžovělé barvy. Celá rostlina aromaticky voní a má velmi specifickou chuť.


Na péči je přitom opravdu nenáročná a zároveň pomáhá při mnoha neduzích, především různých trávicích obtížích. Bez majoránky si nelze představit správnou bramboračku nebo bramboráky. Pěstujeme ji ze semen v truhlíku nebo na záhoně.


Pěstování a následná sklizeň majoránky není u nás tak tradiční záležitostí. Stačí o něm vědět jen několik základních faktů a pak se do pěstování této voňavé bylinky klidně můžete pustit i na vaší zahradě anebo třeba na balkóně. Pokud si koupíte i nějaký zajímavý truhlík, tak bude majoránka i velmi dobře vypadat.


Jižnější bratr majoránky, oregano, je plný chuti a slunce. Příbuzná dobromysl, aromatická léčivka, zdobí i naše louky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky