středa 30. srpna 2017

Lobelka trvalka

Lobelka “, tato trsnatá trvalka je chladuvzdorná. Jsou neodmyslitelnou součástí našich zahrad a teras. Vynikají odolností proti dešti, kvete hrozny.


Tento druh je v tropických oblastech pěstován jako trvalka , avšak u nás, v České republice, je tento rod známý jako jednoletá rostlina. Jakmile se začnou objevovat podzimní mrazíky, umístěte ji do chladnější místnosti s teplotou v rozmezí až stupňů.

Letničky, které tady s oblibou pěstujeme, ve své domovině rostou jako trvalky. Po celé léto u nás zdobí kdejaký truhlík či obrubu záhonu hustý koberec drobných květů, které se skládají ze tří výrazných korunních plátků v modré, fialové nebo bílé barvě. Roste tam na mokrých místech podél potoků, mokřad a ve vlhkých lesích. Vysoké, vzpřímené a olistěné stonky jsou zakončeny do dálky zářícími červenými květy. Trvalka kvete od června do srpna.


Cookies helfen uns bei der Bereitstellung unserer Dienste. Durch die Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen.

Podívejte se, jak o tuto květinu pečovat. Zeleň jejích střídavých kopinatých listů přechází až do bronzového odstínu, kvete jasně šarlatovými květy sdruženými v hroznovitých květenstvích. Existuje přes 3druhů této rostliny, některé pocházejí z. Můžete ji tedy vsadit do své zahrádky, do truhlíku či květináče. Například letničky jsou mnohem menší než trvalky.


Pre lobelku drobnú sú charakteristické malé modré kvety, menej často sa stretávame s odrodami s ružovými, fialkovými či bielymi, niektoré majú aj biele. Vhodná na slunné stanoviště, s dostatkek vláhy a na chráněné stanoviště. Kvete od července do srpna.


Campanulaceace) pochází z jižní Afriky, kde roste jako trvalka. Oblíbená středně vysoká letní trvalka. Je známá svou omezenou mrazuvzdorností, v našich podmínkách často nepřezimuje. Je to velmi oblíbená letnička pěstovaná již stovky let. V domovině, v jižní části Afriky, je to trvalka.


Drobné husté keříčky tvoří stonky, na nich. V Evropě se pěstuje od konce 17.

Lobelia erinus, lobelka drobná pochází z jižní Afriky, kde roste jako trvalka. Rostliny vytváří pravidelné kompaktní keříky vysoké 10–cm. Z bohatě větvených stonků vyrůstají podlouhlé listy světle zelené nebo bronzové barvy. Tvar má rostlina podle druhu buď jako kompaktní zaoblený trs nebo převislý charakter. Vyskytují se v mnoha odstínech modré, fialové, červené, růžové i bílé.


Spousty fialových květů na zahradách vypadají skvostně. Většinou za to mohou velmi často volené okrasné květiny lobelky. Jejím oblíbeným stanovištěm jsou břehy jezer a potoků, bažiny, v. V našich končinách se pěstuje ponejvíce v nádobách (keramické, truhlíky), a to již od 17. V Európe sa pestuje od konca 17.


Z bo­hato vetvených stoniek vyras­tajú podlhovasté listy bledo­zelenej alebo bronzovej farby. Tato krásná trvalka se šarlatově červenými květy má navíc červenozelené listy, působí tak velmi nápadně! Přirozeně je tato lobelka šarlatová.


Přesto se jedná o jednu z nejprodávanějších „trvalek“.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky