pátek 25. srpna 2017

Brusinky pěstování

Rostlina koření mělce, což může být problém při odstraňování plevelu, proto se právě jako vhodná a efektivní možnost nabízí mulčovací kůra. Tradičně se volí podzim nebo jaro. Pěstování brusinky Vysazovat brusinku lze kdykoli v průběhu roku.


Půdu určitě obohaťte o rašelinu, jako jsme to udělali my. Pakliže některé větvičky přesto přemrznou, nebo se olámou, brzy zjara poškozené části seřízněte.

Brusinka je zvyklá na kyselejší prostředí. Omrznutí plodů se bát nemusíme, po prvních mrazících bývají plody ještě sladší. Můžete je vysadit na záhon, ale také je pěstovat v květináči.


Jsou velice chutné, dokonce i zdravé. Nezáleží na tom zda jejich vyhledáváte kvůli jejich skvělé chuti nebo léčivým účinkem. Pojďme si toto skvělé ovoce blíže přiblížit.


Běžně se vyskytují v mírném pásu a stejně jako třeba borůvky patří mezi brusnice. Najdete je v lesích, ve.

Volte raději slunná místa, kde se dočkáte větší úrody. S přihnojováním brusinek si starosti dělat nemusíte, nejsou náročné a přehnojení vyloženě nesnáší. Pokud se rozhodnete pro pěstování brusinek, nemusíte se obávat žádných složitostí.


Jsou náročné na kyselost půdy a možná právě z tohoto důvodu se v našich. Obsahuje například vitamíny A, E, C, vápník, železo nebo draslík. Jejich pozitivní účinky se projevují především ve vlivu na naše močové cesty, brusinky díky obsahu proanthocyanidinů působí antibakteriálně. V obchodech je běžně zakoupíte jako sušené nebo ve formě vylisované šťávy. Ne na každé zahradě se daří kyselomilným rostlinám mezi které borůvky a brusinky bezesporu patří.


Borůvky si můžete nasbírat v lese, ale dají se. Působí proti průjmům, jsou antisklerotické a využívají se rovněž v potravinářském průmyslu. Chcete sklízet domácí rajčata a papriky, trhat čerstvé listy salátů nebo mít vlastní úrodu jaho i když nemáte zahradu? Ti ostatní mohou specifickou chuť brusinek využít především při tvorbě marmelá kompotů, sirupů a dalších pochutin. Pomáhají při zánětu močových cest, obsahují mnoho.


Podle řady výzkumů uveřejněných v prestižních vědeckých časopisech se brusinky řadí mezi ovoce s největšími antioxidačními schopnostmi. Na pěstování nejsou keříky těchto rostlin nijak náročné a ani nejsou choulostivé na choroby. Jen je třeba dodržet složení půdy.


Půdu je třeba obohatit rašelinou, protože rostlina má ráda kyselé pH.

Zahradníci proto doporučují do jamky pro výsadbu nasypat rašelinu pro azalky a rododendrony. Zdánlivě obyčejná brambora. Gastronadšenci se vrhli i na pěstování historických odrůd Asi vám připadá zvláštní nabádat k pěstování brambor. Vysoký obsah proanthocyanidinů se váže na různé bakterie, zabraňuje jim přilnout ke stěnám zažívacího traktu a močových cest a způsobit tak nepříjemnou infekci.


BRUSINKY KANADSKÉ keříčkové a AMERICKÉ velkoplodé. Pěstují se v kyselé půdě (rašelina) na sušším slunném stanovišti. Plody jsou velice zdraví prospěšné. Nesnašejí přemokření a přehnojení kořenového balu.


Autor: Archiv ireceptar. Kanadské borůvky jsou dekorativní bílými květy, modrými plody, ale i červeně probarvenými listy na podzim.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky