středa 23. srpna 2017

Máta pěstování

Pěstování v květináči je nejoblíbenějším způsobem pěstování, protože je možné rostlinu pravidelně kontrolovat a mít ji poblíž kuchyně, abyste ji mohli používat čerstvou. Proto je lepší zasadit si mátu do samostatného květináče. Použijte květináč o průměru alespoň cm.


Do hlíny byste měli přidat trochu polymeru, který zadržuje vodu, aby nevysychala. Hned zjistěte veškeré informace, které potřebujete vědět o této úžasné rostlině. Každá z nich má množství odrůd a kultivarů.

Tato výrazně kořeněně vonná bylinka patří mezi velmi oblíbené přísady chlazených osvěžujících nápojů, známého alkoholického nápoje Mojito, čajů, žvýkaček, dezertů, zmrzlin, zeleninových i ovocných salátů a dalších pokrmů. Mátu peprnou najdeme v zubních pastách, ústních vodách, mentolových žvýkačkách a také ji známe jako nepostradatelnou součást oblíbeného Mojita. Jak mátu peprnou pěstovat vám poradí následující řádky.


Také pro pěstitele netrpělivé a zapomnětlivé. V zahradnických speciálkách si totiž mohou koupit. Kromě pokrmů je nenahraditelná zejména v mnoha receptech na alkoholické i. Pěstování máty v truhlíku nebo květináči v bytě zvládne i začátečník.


Toto jsou nezbytné základy.

Sběr a sušení máty peprné Poprvé sklízíme počátkem července, těsně před tím, než začne kvést. Její vypěstování ze semínek je totiž náročnější - buď nevzejdou nebo bývají rostlinky slabé. U nás se z mnoha druhů mát nejčastěji pěstuje máta peprná (Mentha piperita), která je křížencem máty vodní.


Obecně nejvyužívanější možností, pro kterou se rozhoduje drtivá většina lidí toužících pěstovat si lístečky máty svépomocí, jsou sazeničky, které se dají pořídit doslova na každém rohu. Voňavé, čerstvé a chutné bylinky (petržel, meduňka a máta ) se totiž hodí ke spoustě jídel i nápojů. Dodají vašim pokrmům chuť a ani jejich. Má ráda pH půdy – chráněnou polohu a půdu bez vytrvalých plevelů. Dnes je již i máta peprná volně rostoucí rostlinou, kterou si můžete natrhat na loukách a vlhkých lesních mýtinách kdykoli během léta.


Nejznámějším druhem je máta peprná, jejíž zvláštností je, že byla uměle vyšlechtěna tak, aby měla vysoký obsah mentolové silice i dalších léčivých látek. Hodí se nejen pro přípravu vynikajícího mojita. Má výborné léčivé účinky a přidává se do pokrmů a nápojů. Je součástí mnoha receptů a to jak čerstvá, tak i. Je to vytrvalá rostlina s podzemními i nadzemními výběžky s četnými pupeny. Listy jsou vejčitě kopinaté, zašpičatělé a na okraji nepravidelně ostře pilovité.


Květy vyrůstají v koncové válcovité klasy. Obzvláště v letních měsících její osvěžující chuť využijete, když ji přidáte do studeného čaje nebo jiných nápojů. Lze uplatnit také rozdělení kořenů.


Pokud chcete, aby Vámi vypěstována máta.

Máta patří k oblíbeným bylinkám. Listy se trhají, když už rostlinka začíná obrůstat. Pěstují se v neutrální půdě (zahradnický substrát, substrát na bylinky,…). Přihnojujeme 1× za dní speciálním hnojivem na bylinky.


Velké využití nachází při přípravě nápojů. Osivo při výsevu jemně zasypeme a přitlačíme. Charakteristická je svou. Rady, návody a informace pro pěstování.


To platí hlavně o těch nejoblíbenějších, mezi něž patří bazalka, pažitka, petržel či máta. Záleží to na mnoha okolnostech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky