středa 23. srpna 2017

Máta peprná sklizeň

Její silice povzbuzuje vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče zažívacího traktu. Droga se také přidává do různých čajových směsí za účelem úpravy nepříjemné chuti. Především se jí daří na vlhkých nevápnitých půdách v polostínu, ale může se vyskytovat i na sušších a slunných místech. Ze semen obvykle nevyrostou životaschopné rostliny, nejlépe se rozmnožuje dělením trsů, řízky nebo oddenky, většinou na jaře nebo na podzim.


Voňavá máta peprná má své místo v bylinkových zahrádkách. Její příjemné aroma odbourává stres, pomůže od ucpaného nosu a je osvěžující přísadou koktejlů.

Listy se sklízejí nejlépe v červnu a červenci. Suší se při teplotách do °C. Skladuje se v suchu a temnu. Samotná máta peprná má mnoho kultivarů, například máta peprná pomerančová, citronová, grepová, mandarinková, bergamotová, čokoládová či švýcarská.


V kuchyni se používá k pečenému a grilovanému masu, do omáček, mariná sladkých pokrmů a salátových zálivek. Nezastupitelná je také v kubánském nápoji Mojito. Druh vznikl křížením máty vodní (Mentha aquatica) a máty klasnaté (Mentha spicata).


Tento kříženec, oblíbený pro svou intenzivní vůni, je znám od konce 17. Květy máty mají růžovo-fialovou barvu.

U nás ji najdete například na březích nebo v příkopech. Pro přípravu tinktur a olejů ale dejte přednost mátě peprné s vyšším obsahem účinných látek. Tato rostlina, která je populární díky své svěží chuti a vůni, nachází uplatnění jak v kuchyni, tak v bylinkářství. Je však dobré mít stále po ruce nůžky nebo ostře nabroušený nůž pro sklizeň dřevnatících druhů, jako jsou např.


Nářadí by mělo být vždy ostré a čisté, abyste rostlině neublížili zanesením houbové choroby. Lze ji pěstovat v květináčích v polostínu nebo na slunci, důležité je pravidelné zalévání a ochrana před větrem a chladem. This video is unavailable.


Půda pro mátu peprnou by neměla být vápenitá. E-shop s osivy zelenin, květin a léčivek. Semena pro pěstitele, maloobchodníky, velkoobchodníky a další zpracovatele.


Listy jsou vejčité, kopinaté, špičaté, ostře pilovité, skoro celokrajné, mají až mm. Skvělá chuť máty je jedinečná, o čemž se můžeme přesvědčit nejen tehdy, když si dáme žvýkačku. Během léta si užíváme bylinky všemi smysly, proč by také ne, když je toto roční období pro voňavé zážitky.


Jakým bylinkám dát přednost. Máta je vytrvalá bylina. Hodí se při léčbě zažívacích obtíží, dokáže zmírňovat křeče a napětí svaloviny střevní stěny. Dnes se máta peprná pěstuje většinou ve velkoplošných kulturách.


Sklizeň se provádí několikrát do roka, a to vždy před rozkvětem. Nejhodnotnější bývá první sběr, tj.

Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Poznáme ji snadno podle chuti – divoká máta na jazyku trochu štípe, zatímco máta peprná charakteristicky chladí. V aromaterapii se pojí s výrazem “silice vize”.


Zkuste teď takový experiment společně se mnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky