středa 30. srpna 2017

Okrasná slivoň

Běžně dostupná je okrasná odrůda Kiku–shidare–zakura, jejíž široká koruna s obloukovitě skloněnými větvemi láká k posezení pod růžovými květy již v dubnu. Vyhledávaná je také plnokvětá, sytě růžová, až m vysoká sakura Kanzan s korunou ve tvaru trychtýře a podobná odrůda Accolade se záplavou poloplných květů v několika odstínech růžové. Vytváří hustou, sloupovitou korunu.


Kvete světle růžově v průběhu dubna. Listy se zbarvují od bronzové, přes zelenou, až po červenou a žlutou.

Ideální na slunná stanoviště, do vlhčích, dobře propustných půd. Prunus incisa Oshidori je další krásná okrasná slivoň , která nás okouzlí na jaře růžovými plnými květy, jaké známe u sakury. Myrobalán je jedním z nejoblíbenějších červenolistých listnatých stromů. Listy jsou vejčité na plném slunci temně vínové.


Odrůda Pissardii nebo také. Bůh žehnej všem botanikům, kteří neúnavně šlechtí, kříží a vymýšlejí nové a krásnější kultivary okrasných rostlin! Mnoho z nás je přesvědčeno, že nejhezčí okrasnou třešní je Kanzan.

Květy se objevují v květnu, až po rozvití listů , jsou téměř bílé s nachovým nádechem a červenohnědými kalichy. V 10ti letech dorůstá do výšky 5-m, při zhruba stejné šířce. Roční přírůstky jsou kolem 5-cm. Koukám, že slivoň Hollywod má moc pěkné květy. Fakt je, že ty asijské slivoně mají s opylením problém.


Letos pravděpodobně i vymrzly. Zajímalo by mě, jestli má někdo slivoň Superior, jestli by nevyfotil její listy. Zdá se, že mám místo ní nějakou obyčejnou ryngli. Listy asijských slivoní mají listy dost specifické. Nakonec je má i falešný Dapple.


Slivoň (Prunus) je rozsáhlý rod stromů a keřů z čeledi růžovitých se značným hospodářským a kulturním významem. Zahrnuje velké množství oblíbených ovocných dřevin, jako jsou švestka , meruňka , višeň , třešeň , mandloň a broskvoň , stejně jako druhy planě rostoucí, jako jsou střemcha , trnka či mahalebka. Okrasné třešně a střemchy P. Eliptické listy jsou zašpičatělé.


Drobné květy mají bílou barvu a. Tato okrasná slivoň je zajímavá červenými listy a růžovobílými květy.

Vysoká bývá kolem metrů. Rostlina plně odolná, mrazuvzdorná, má ráda přiměřeně vlhkou a propustnou kvalitní zahradní zem a plné slunce pro dobré vybarvení listů. Květy jsou nejdříve světle růžové se sytě růžovým středem, později přecházejí do bílé. Slivoň je okrasná brzy z jara kvetoucími jemnými bílými kvítky, kroucenými větvičkami a na podzim strom barví do žluto oranžových odstínů. Rostlina je vhodná do menších zahrad nebo předzahrádek a má ráda chráněné slunné stanoviště s přiměřeně vlhkou, propustnou zahradní zeminou.


Venkovskému prostředí sluší domácí dřeviny (buky, duby, javory, vrby…). Tradičním zástupcem je lípa. Její květy nejsou nijak výrazné, zato krásn. Slivoň je označení skupiny ovocných dřevin, mezi které patří právě i švestky.


Nádherná okrasná slivoň s temně purpurovými listy. Dále se sem řadí slívy, mirabelky, pološvestky, renklódy, myrobalány a špendlíky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky