čtvrtek 31. srpna 2017

Japonská vrba střih

Proto lidové označení japonská vrba. Prodává se jako keř, ale mnohem populárnější je stromková forma s korunkou v různé výšce. Můžete si ji velmi Často ji koupíte naroubovanou na kmínku nebo v podobě keříku. Vrba japonská , nebo celolistá? Ve starší literatuře pojem vrba japonská fakticky nelze najít!


Nejčastěji se setkáme s vrbou smuteční anebo klasickou.

Mnohdy také lze narazit na pojem vrba pokroucená. Zapomenout nelze ani na termín vrba cel. Záleží vždy na druhu vrby a způsobu jejího pěstování. Podle některých pramenů jej tvoří 30 podle jiných až 4druhů.


V našich krajích roste v přírodě více než dvacet druhů vrb a nejméně okolo třiceti kultivarů se pěstuje v okrasných zahradách. Potřebuje propustnou půdu a slunné nebo polostinné stanoviště. Více o pěstování , růstu, stříhání a množení na mém videu.


Ja by som sa vsak chcela opytat ci je mozne ju pestovat aj v kvetinaci na balkone.

Japonska vrba je vazne krasny stromcek. Obrázky pre dopyt okrasna vrba strihani Snažím se udržet toto vrbu na výšce asi m. Atraktivní japonská, šlechtěná vrba s pestrými listy. Obvykle pěstovaná na kmínku, v tomto případě může dosáhnout výšky až m. Poté zastříháváme i několikrát do roka, aby se znovu objevovaly krásné růžové přírůstky. První střih provedeme brzy na jaře, musí být dosti hluboký, na – oček. Pěstovat můžeme v květináči na balkoně, terase, ale taky ji zasadit do předzahrádky, jako solitéru do malých zahrad.


Aby si korunka uchovala pěkný tvar, je každoročně koncem února až počátkem března třeba provést hluboký zpětný řez. Može japonska vrba zamrznuť. Teraz vyzera,že je ešte svieža,ma však len drobné lístky a nechce sa zobudiť.


Mám ji již čtyři roky a velmi flexibilně ji stříhám na kluka, jakmile se rozstřapatí šlahounky. Je absolutně nenáročná, umístění polostín i stín. S chorobami jsem se nesetkala, přestože si mšice pravidelně pochutnávají na růžích, které jsou umístěny tak pět metrů od.


Vyniká v malebných zákutiach na brehu jazierka alebo tečúcej vody. Nedostatek světla vrba kompenzuje tím, že se za ním intenzivně otáčí a mnohé exempláře rostou zcela nakřivo nebo se za světlem kroutí. I nad vodní hladinou, která odráží sluneční jas, najdeme vrby nejčastěji nízko nakloněné.


Velmi působivě Pro zachování tvaru koruny je dokonce vhodné stříhat tuto vrbu 2x ročně. Když na této okrasné vrbičce raší nové lístky, jsou jemně růžové.

Salix integra ´Hakuro Nishiki´. Později přechází růžová ve svěží bílo-zelenou kombinaci. Do zahrady i do květináče na terasu. Z větší dálky vám bude připomínat impozantně rozkvetlý strom.


Mladi listi se najprej obarvajo nežno roza in belo, kasneje postanejo svetlo zeleni. Preferuje slnečné stanoviská, alebo polotieň. Listy má svetlo zelené s bielym mramorovaním na mladých vŕbach sa toto mramorovanie sfarbuje do ružova. Do záhrad sa hodí ako solitér, alebo do skupín iných drevín.


Nami ponúkané rastlinstvo je pestované a kvalitne zakorenené v črepníkoch, preto je možnosť celoročnej výsadby, prípadne ďalšieho pestovania v črepníku. Panašovaná japonská vrba opravdu zaujme Vrby pro malou zahrádku V podmínkách menší zahrady je třeba rychle rostoucí vrby udržovat řezem, u keřů pak i odstraňováním postranních výhonů, vyrážejících od kořenů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky