úterý 29. srpna 2017

Vánoční kaktus

Zalévání vánočního kaktusu. Asi vás nepřekvapí, že vánoční kaktus nepotřebuje mnoho vody. Ovšem nic se nesmí přehánět a zejména v období květu. Sice roste i při teplotě od stupňů Celsia, ale nekvete.


Pokud chcete docílit toho, aby vykvetl, umístěte ho do prostor o teplotě mezi až stupni Celsia.

Umístění rostliny je společně s. Jeho květy nás mohou potěšit růžovou, bílou, žlutou anebo purpurovou barvou. Je to rostlina pocházející z hornatého pobřeží jihovýchodní Brazílie. V našich končinách totiž vykvétá právě v tomto období. Mladé rostliny přesazujeme každé jaro, ty starší pouze tehdy, začnou-li kořeny prorůstat odtokovými otvory v květináči.


Zasluhují se o to bohatě se větvící ploché článkové stonky se zubatými okraji, na jejichž koncích se při troše správné péče na přelomu podzimu a zimy objeví poupata. Schlumbergera (Schlumbergera) je rod epifytických kaktusů z tropické části Brazílie. Patří sem známý vánoční kaktus.

Podobný velikonoční kaktus. Pokud vánoční kaktus bez zálivky i přes chladné prostředí nenasadí poupata a nevykvete během dvou měsíců,nemlátíme hlavou do zdi,ale dopřejeme mu občasnou zálivku,aby nevyschnul úplně a pokusíme se o zakvetení další rok. K Vánocům nepatří jenom vánoční růže, ale také vánoční kaktus.


Je symbolem těchto zimních svátků a patří k nejznámějším rostlinám, které o svátcích zdobí naše domovy. Na rozdíl od většiny pouštních kaktusů tento kaktus nesnáší dobře úplně suchou půdu. Pokud je půda příliš suchá, pupeny opadají a rostlina seschne. Květina, která patří k adventu je vánoční kaktus.


Když se na kaktusu objeví poupata, nepřemisťujte ho. Poupata se otáčí se za světlem a mohou opadat. Možná kouzlo vánočních kaktusů je přesně v jeho jménu! Vlastně není vánoční strom nebo kaktus. Tato rostlina je ještě známá jako Schlumberger.


Kvete od vánoc do února. Velikonoční kaktus Rhipsalidopsis - velikonoční kaktus kvete od února do května a na okrajích listů nemá zuby, ale obloučky. Podle toho co píše Marvella si myslím, že hodně záleží na druhu a odkud rostlinka pochází.


Je to květina z čeledi pryšcovitých, původem z Jižní a Střední Ameriky.

Jsou taky ohromující: závěsné větve, složené z lesklých zelených plochých segmentů, mohou dosahovat až centimetrů. Květy se objevují na špičkách a měří až centimetry s několika vrstvami okvětních lístků. Já bych si koupila pěkný stojan a na něj kaktus umístila to by bylo krásy a nechala bych ho růst. Jinak můžete lístky odlomit a rozmnožit si ho. Občas se také ale mohou vyskytnout i kultivary bílé a žluté.


Vyžaduje světlé místo, nejlépe polostín bez přímého slunce. Seeds from Red Rhipsalis which is one of my favorite and eye catching hanging basket plants. This Rhipsales ramulosa is part of the cactus family but has not prickers. Advent začal a právě s tímto obdobím je spojeno množství symbolů a tradic.


Vánoční rostlinky – vánoční kaktus a vánoční hvězda. Pro vánoční kaktus je ideální severní okno. Nejběžnější je červená, ovšem okouzlující jsou i bílé nebo lososově zbarvené.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky