středa 31. srpna 2016

Rozrazil lékařský čaj

Nazývali ji „Hlavní lék na všechny choroby“, a ještě dnes má lidový název „Allerweltsheil“. Bezpochyby i Římané se přesvědčovali o její velké léčivé moci. Zda Vás trápí močové cesty, trávení, vysoký cholesterol nebo problémová pokožka, tak rozrazil lékařský je vhodnou a účinnou přírodní “pomůckou”.


Když svého času Římané obsadili germánskou krajinu, naučili se od tamního obyvatelstva nadevše si cenit léčivou rostlinu zvanou rozrazil lékařský (někdy bývá nazývána jako veronika lékařská). Odvar - čaj - polévkovou lžíci zalijeme l vody a přivedeme k varu. Po krátkém povaření se odstaví a nechá minut louhovat.

Poté se scedí a užívá 3x denně. Uplatnění nalézá rovněž při detoxikaci organismu a preventivně. Léčí také chronický zánět průdušek. Léčí záněty močové trubice a podporuje funkci ledvin.


Rozrazil funguje při potížích dýchacích cest. Mursalský čaj N Noni - Moruše indická. Herba verbenae) 4mg, pravý zelený čaj 2mg, rozrazil lékařský (Veronica officinalis) 2mg, rdesno ptačí (Polygonum aviculare) 2mg.


Celá řada zákazníků si nedovede představit den bez svého oblíbeného šálku čaje.

Pije se 3x denně půl hodiny před jídlem. Mladá nať rozrazilu se přidává do jarních salátů nebo polévek. Podporuje rozpadávání močových kaménků, příznivě působí při vředovém zánětu tlustého střeva s průjmy. Je vhodný při různých kožních problémech.


Popis: Vytrvalá, poléhavá a chlupatá bylina, s bohatě větveným a hluboko kořenujícím oddenkem. Kvete od června do září. Blahodárně působí také na močové kameny a záněty močových cest. Detoxikuje organismus, podporuje vykašlávání, léčí revmatismus a kožní potíže, jak vnitřně tak i zevně. Používá se spolu s řeřichou do salátů a bylinných másel.


V období od května do srpna sbíráme květy a olistěná květenství. Sušíme v tenké vrstvě na suchém, dobře větraném místě. Z čerstvých rostlinek si můžeme připravit čerstvou šťávu, kterou užíváme dvakrát denně, jednu čajovou lžičku – na kožní problémy, ekzém. Dnes se již používá mnohem méně, přestože má skvělé léčebné výsledky. Germáni ho nazývali “lékem na všechno”.


Obsahuje třísloviny, hořčiny, řadu organických kyselin, vitamín C, saponiny, pryskyřici, vosky a další účinné látky. Kozlík lékařský (latinsky valeriana officinalis) roste p odél příkopů, na mokrých loukách, bažinatých místech, v lesích a houštích. Přírodní bylinný extrakt z kvetoucí natě léčivé rostliny rozrazilu lékařského pro normální činnost ledvin a močového měchýře.


Přidává se do diuretických čajovin.

Zobrazit všechny eknihy Psychologie chaosu Začátkem června ještě sbíráme větvičky smrku na voňavý smrkový med , sušíme sedmikrásky – jedlé květy , měsíček lékařský , květ jetele – ženská bylinka , květ černého bezu a další bylinky a jedlé květy. Už ve středověku se těšil oblibě rozrazil lékařský (Veronica officinalis) a bylinkáři z něj dodnes připravují tonizující čaj k podpoře zažívání a správné funkce jater a ledvin. Roste téměř v celé Evropě, u nás především v nížinách.


Běžně roste na loukách či pastvinách. Nať má léčivé účinky a používá se zejména při. Příznivě ovlivňuje zažívací trakt, slinivku břišní.


Je to krev čistící bylina, podporuje vylučování škodlivin z těla. Zasílám dle domluvy a počasí prostřednictvím České pošty, platba je možná na dobírku nebo předem na účet. Tato bylina je známa také pod názvy čistec, evropský čaj , hadí bylina, hušec, lék celého světa, lékařská veronika, mužská věrnost, nejznamenitější dar přírody, požehnaná králov.


ROZRAZIL LÉKAŘSKÝ - VERONICA OFFICINALIS L. Trvalka s poléhavou a vystoupavou lodyhou. Podle starých herbářů podporuje vylučování vody z těla, napomáhá činnosti různých žláz, působí protizánětlivě, protikřečově, antitoxicky, pomáhá při chorobách ledvin, plicní tuberkulóze, menstruačních potížích, vyrážkách, plísních, chorobách.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky