úterý 23. srpna 2016

Jak pěstovat rajčata na balkoně

Na klasickém panelákovém balkoně vám porostou i rajčata tyčková, jenže těm už truhlíky nestačí. Pro jejich pěstování použijte květináče s minimálním průměrem čtyřicet centimetrů a hloubkou třicet centimetrů. Složení půdy je stejné jako u balkonových rajčat.


Samozřejmě i zde platí, že vhodným prostředkem pro pěstování jsou samozávlahové nádoby. Jak pěstovat rajčata na balkoně ? Katka Horakova Domácnost , Hobby , Zahrada Každého někdy napadne, že by si mohl něco hezkého vypěstovat, bohužel ne všichni mají to štěstí mít vlastní zahrádku či zahradu, nebo dokonce skleník , přesto si rádi něco vypěstují, i když mají třeba jen malý balkon.

Kdo nemá k dispozici kousek půdy, často pěstuje sazeničky na balkonech. Nejlépe se jim bude dařit na balkoně s orientací na jih nebo zápa navíc zakrytým střechou. I balkonovým rajčatům je potřeba se pravidelně věnovat – jak zálivkou, tak vylamováním vedlejších výhonů (u tyčkových rajčat), hnojením a sledováním plísní či jiných potíží.


Vypěstovat chutná rajčátka a papriky můžete nejen na zahrádce, ale bez problémů také v nádobách třeba na balkoně v paneláku či na terase rodinného domu. Právě tato zelenina je pro pěstování v nádobách velmi vhodná. Navíc rajčata a papriky, které si vypěstujeme sami doma, chutnají o poznání lépe, než ty, které jsou k dostání v obchodech. Letos jsou na balkoně rajčata u nich rukola, jahody, nějaké ty bylinky a právě zasazená šanta kočičí a kozlík lékařský pro kočky. Uvidíme jestli vydrží, už teď mají „ožrané“ špičky.


Chtěla jsem se zeptat na 5m trávy pro kočky, jak a co jste zasadila?

Proč pěstovat nejoblíbenější plodovou zeleninu na zahradě nebo na balkóně? A také chuť mají domácí rajčata nesrovnatelnou s „umělými“ plody, jež byly po celou zimu k dostání v obchodech. Pokud rajčata na daném místě netrpěla žádnými chorobami, tak snesou pěstování po sobě až roky.


Půdu je však třeba přihnojit kompostem. Když chcete pěstovat ovoce na balkoně, pak určitě jahody. Skvěle se k tomu hodí převislé odrůdy, které plodí na dlouhých šlahounech, takže je můžete vysadit do truhlíků či závěsných nádob, kterými ušetříte místo.


Pro úspěšný růst plodů se musí šlahouny zastřihnout za třetí odnoží. Na zimu je třeba šlahouny odstřihnout úplně. Je potřeba dostatečná zálivka a hodně sluníčka. Plastové madlo na balkónové zábradlí v panelových domech dodá Vašemu balkonu nový vzhled a přinese komfort při pobytu na balkoně. Semínka jsem vysel na skoušku do jifů i do substrátu pro výsev a množení, chtěl sem si vyskoušet jaký rozdíl bude v růstu.


Vysel sem vše do přenosného sadbovače (pařníčku). A pak už sem postupoval tak jak je to popsáno na pitlíčkách od semínek. Bohužel ne každý má svou vlastní zahrádku.


Takže i pro Vás bez zahrádky, je nápa který si dneska společně. No a samozřejmě musíme mít co pěstovat. Takže si buď ještě v zimě pořídíme semínka a vypěstujeme z nich vlastní sazeničky nebo si sazeničky. Vytvořte si zahrádku na svém balkóně.


Podívejte se na další díl GROWSHOW - o rostlinách a pěstování.

Najdete zde spoustu užitečných ra jak si balkón či ter. Pěstování rajčat není nic náročného, můžete pěstovat ve skleníku, venku na záhoně, na balkoně , i v bytě. Všechna rajčata , ať už je pěstujete ve skleníku, na záhonku nebo balkoně , potřebují dostatečnou výživu.


Teď, v době vývoje plodů, je proto třeba pravidelně je přihnojovat hnojivy s vyšším obsahem fosforu a draslíku. Pozor na přehnojení dusíkem, které vede ke zvýšené tvorbě listů na úkor plodnosti. Rajčata si potrpí na zalévání, světlo. Hnojiva si zvolte ta granulovaná, která můžete rozpustit ve.


Ideální je dobře půdu před zasazením rajčat prohnojit. Po dokončení ještě povrch posypte základním hnojivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky