pátek 26. srpna 2016

Koriandr pěstování

Stokolan direkt online ordern. Günstige Preise, schnelle Lieferung! Pěstujeme jej v propustné, výživné půdě s dostatkem vláhy a vápníku. Dosahuje výšky okolo půl metru.


Svůj původ má v Egyptě a Indii, ale hojně dnes roste v prakticky celé středomořské oblasti.

Příprava pokrmů z čistě čerstvých surovin je totiž moderní a když si je můžeme vypěstovat na zahrádce. Pěstování bylinek je stále oblíbenější. Na dno nádoby, ve které chceme koriandr pěstovat, by měla přijít drenážní vrstva (drobný štěrk a podobně), aby neuhnívali kořínky.


Místo na zahradě, kam chceme koriandr zasít, posypeme vyzrálým kompostem, zapravíme ho motykou do půdy a záhon uhrabeme. V České republice není koriandr doma. Tahle jedno- až dvouletá bylina patří do teplých krajin, kde (například ve Středomoří) roste i planě.


V mírném klimatu je nejlepší čas začít sázet koriandr na pozdním jaře, mezi březnem a květnem.

V tropičtějším klimatu, bude růst koriandr lépe v chladnějších suchých obdobích roku, jako je podzim. Známe ji spíš jako koření, protože se koriandrové. Coriandrum sativum) Je to bylinka, u které je pěstování nenáročné a dá se využít úplně celá. Dobrá zpráva pro kozly zahradníky: koriandr není na pěstování nijak závratně náročný. Stačí mu jen pravidelná vláha a dobře propustná půda a bez.


Užívají se až polévkové lžíce denně. Kromě toho, že z ní získáte čerstvé koření , tak vám ještě provoní byt či zahrádku. Bylinku koriandr můžete bez problémů pěstovat venku na záhonu. Můžeme zakoupit i sazenice. Na půdu je mírně náročnější – má rád.


Koriandr vyséváme brzy na jaře, mráz mu nijak nevadí. Informace o pěstování dřevodníků a rostliňáků. Pěstitelské forum, kalendář pěstování , bezplatná inzerce pěstitelských potřeb, aktuální zahradní.


Je to jednoletá bylinka z čeledi okoličnatých, která dorůstá do výšky více než centimetrů. Lodyhu má přímou, oblou, jemně rýhovanou, větvenou pouze nahoře. Listy nedělené až 3laločné, vroubkované.

Lodyžní list je 1-2krát zpeřený, s lístkem vejčitým. Kvete bíle v červnu a červenci v plochých složených okolících s 3-paprsky. Rostlina dorůstá výšky až jednoho metru. Už od pradávna se tato bylina původem z Egypta využívá v léčitelství, například jako prevence a léčba zažívacích potíží, nebo při revmatických bolestech kloubů.


Nejvíce se ale používá jako koření v gastronomii. Má dlouhou lodyhu, která se v horní části větví. Na rostlině jsou dva typy lístků, v. Dorůstá do výšky - cm. Využívá se v kuchyni vhodnou do masitých pokrmů nebo polévek. Co se týká půdních nároků, preferuje propustnou a výživnou půdu s dostatkem vápníku.


Při pěstování koriandru přijde vhod pravidelná, avšak přiměřená zálivka – při nadmíře vlhkosti dochází k uhnívání kořenového systému. Velmi dobré je taktéž přihnojování, doporučují se organická tekutá hnojiva, hnojení stačí přibližně jednou za měsíc. U nás jej však na polích a loukách najdete volně jen ojediněle. Pokud si jím tedy chcete zpestřit sbírku koření, musíte se vydat do bylinkářství nebo si jej vypěstovat.


Autor: Archiv ireceptar. Svědčí mu propustná, ale výživná půda. Potřebuje dostatek vláhy a vzdušné stanoviště. Stačí vyzkoušet jednoduché recepty s jeho použitím.


Kořen má výraznější chuť i účinky. Má totiž protizánětlivé účinky, upravuje trávicí proces a problémy s nadýmáním. Zároveň má zklidňující účinky, používá se hlavně do mastí na klouby. Je to léčivá bylinka, jejíž semena jsou známá jako “koriandr”. Semena jsou drobné kuličky světle hnědé barvy.


Popis a pěstování Vietnamský koriandr je vytrvalá bylina , jíž se daří v tropických a subtropických oblastech v teplém a vlhkém klimatu. Za příhodných podmínek dorůstá výšky až cm. Vrchní strana listů je tmavě zelená s tmavohnědými skvrnami, spodní je zbarvená vínově.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky