úterý 23. srpna 2016

Cibule choroby a škůdci

I přesto v žádném případě nemůžeme mluvit o tom, že pěstování této kvalitní a oblíbené zeleniny je bez problémů. Další choroby cibule Sklerociniová hniloba cibule , další z nepříjemných chorob, poškozuje nejen cibule, ale i hlízy okrasných květin, jako jsou hyacinty, tulipány, narcisy a další. Na všech nadzemních částech všech druhů a typů cibule (kuchyňská, šalotka, zimní, ale i některé okrasné česneky) vznikají nejprve rozptýlené. Väčšina chorôb cibule nemôže byť vyliečená, a preto preventívne opatrenia, varovné choroby , sú v popredí pestovateľov zeleniny.


Prvým z nich je správna rotácia plodín.

Vrtalka, postrach póru i cibule Pór napadla moucha vrtalka pórová ( Phytomyza gymnostoma ), která neškodí jenom na póru, ale převážně napadá ozimou cibuli, rovněž ze sazečky raně vzešlou cibuli a česnek v jarním období, později všechny odrůdy pórku a nakonec opět cibuli vzešlou z letních výsevů. Jak se vypořádat s napadenou rostlinkou či stromem? Jak onemocněním předcházet? Krčková hniloba (Botrytis allii) Je to měknutí suknic nebo kořenového krčku. Postižená pletiva cibule jsou mírně propadlá, vodnatá, ohraničená od.


Prostredníctvom týchto škôd huba preniká do repliky cibule a udrie ju. Na liečbu tohto ochorenia nie je možné, preto pestovatelia zeleniny vynaložia všetko úsilie na prevenciu choroby.

Aby sa to dosiahlo, zber cibule a cibule-sowok dôkladne vysušili. Navyše sa dezinfikujú cibuľové sadenice a podesty podliehajú sanitárnemu ošetreniu. Kuchynská cibuľa nie je napádaná takým množstvom patogénov ako niektoré iné druhy zelenín, avšak pestovanie tejto obľúbenej zeleniny nie je bez problémov. Následující článek přináší informace také o škodlivých organismech, které v současné době většinou nemají hospodářský význam, v budoucnu by se však mohly stát pro pěstování cibule potenciálním nebezpečím. Choroby a škodcovia kuchynskej cibule.


Vyplatí se prohlédnout si důkladně všechny cibule. Poškození způsobuje cibulovka zhoubná ( Eumerus strigatus ). Cibule některých trvalek jako např. Může se stát, že česnek nebo cibuli , které pěstujeme na zahrádce, napadne nějaká choroba nebo škůdce , například hniloba cibulí , háďátka nebo molík.


Při pěstování cibule mají rozhodující význam hospodářsky závažné ztráty na výnosech a kvalitě způsobené chorobami a škůdci. Ale ona sama je docela zranitelná. Nejčastějšími chorobami cibule.


U cibulovin se postřiky prakticky nepoužívají. Doporučuje se moření česneku a cibule před výsadbou. Lilie (Lilium spp.) patří mezi jedny z nejkrásnějších letních květin.

Bylo vyšlechtěno mnoho různých odrůd v široké paletě barev květů. Lilie je vhodná nejen pro výsadby, ale především jako atraktivní květina k řezu. Cibuľa a cesnak posilňujú našu imunitu, neznamená to však, že sú tieto rastliny neohrozené. Během prvního roku života tvoří pouze cibuli, ve druhé - vyvrhuje květinovou stonku ve tvaru rovného, vysokého šípu se zakončením na konci.


Důležitý proces v pěstování cibule je na ochranu rostlin, škůdců a chorob. Tento proces ovoschevodov pro profesionály a amatéry je nejtěžší a. Hlavní choroby cibule a boj proti nim různými způsoby. Rostliny a růst cibule v malé ploše nebo na obrovské plantáži není těžké , pokud budete postupovat.


Sklidit a ihned ořezat nať - aby plíseň co nejméně přešla do cibule. Pravděpodobně už je také napadená, ale potom by se kazila ještě více. Z chorob narcisy nejčastěji napadají plísně, mozaiky, hniloby a pruhovitost.


Ze škůdců se nejčastěji setkáme s roztočem narcisovým a nebo cibulovkou narcisovou. Moření cibule , česneku i sadbových brambor. Pokud chcete v následujících týdnech vysadit, nebo naopak uskladnit cibulky okrasných rostlin, nezapomeňte, že trpí různými.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky