středa 31. srpna 2016

Ředkev černá pěstování

Letos jsem si dala na čas a zasela ji teprve včera. Dnes u nás dokonce sněžilo. Hrůza tohle aprílové počasí.


Jsou zde ovšem věci, kterých byste pro její správné pěstování měli dbát. Na zažívání i proti bakteriím. Kromě vitamínu C, kterého černá ředkev obsahuje víc než proslulý citrón, se v této zelenině nachází také vitamín A.

Pěstování ředkve černé je poměrně jednoduché a nijak zvlášť se neliší od pěstování ředkviček. Roste poměrně rychle, na sklizeň se. Bulva má černou slupku a bílou dužinu, která má jemnou kořenitou chuť. Rostlina černá ředkev kvete bíle nebo lehce fialově. Už v dávní Egypťané při stavbě pyramid pojídali tyto chutné kořeny se stroužky česneku.


Je to velmi starobylá zelenina, známá již ve starém Egyptě. Oproti syrové je příjemně nasládlá a jemná na skus. Tohle je nejlepší úprava pro lidi, kterým by ostrost ředkve mohla vadit - takhle si ji může zamilovat úplně každý.


Jaro je v plném proudu a pěstování různých druhů zeleniny se již rozjíždí.

Jako jakási předzvěst jara funguje na zahradě ředkvička. Bílou ředkev lze velmi dobře skladovat po celou zimu. Plody jsou dobře skladovatelné. Je to rostlina se vzácnou, bohatou nutriční hodnotou. KULATÁ ČERNÁ, kvalitní odrůda určená k zimnímu pěstování se vyznačuje atraktivním tvarem bulvy, která je černě zbarvená kulovitá s náhlým přechodem do kořene.


Popis produktu Ředkev černá zimní Ředkev se pěstuje jako jednoletá zelenina. Nejlépe se jí daří pěstovat v lehčích, humózních, písčitohlinitých. Zvláštní postavení má černá ředkev. Je to typická zimní ředkev , určená ke skladování.


Bulvy odrůdy KULATÁ ČERNÁ jsou kulovité, široké 5–cm. Název nese po lehce korkovitém temném povrchu. Kulatá černá ředkev – podzimní ředkev, rychlý růst, větší, kulovité bulvičky o průměru – 10cm. Choroby a škůdci ředkve Ředkev je příbuzná s ostatními košťálovinami (Zelí, kedlubna, brokolice.), což znamená, že ji mohou napadat stejné choroby a škůdci.


Bílá ředkev , černá ředkev anebo klasická ředkvička? Stanoviště by mělo být slunečné , s humózní hlinitopísčitou půdou, která zadržuje vláhu. Je dobrá také jako teplá příloha, mladé listy se zase zpracovávají jako špenát.


Zlepšuje peristaltiku střev a tím i trávení. V Číně se pěstovala již ve 2.

Evropě se běžně ujala až ve středověku. Raphanus sativus ( Ředkev setá): popis, kultivary, návody na pěstování a množení a prodej. Bulva je kulovitá až ploše kulovitá, povrch je černý, slabě korovitý. Dužnina je bílá s výraznou ředkvovou chutí.


Odrůda určená pro přímý konzum a skladování. Jasné ale je, že tato kořenová zelenina je mimořádně zdravá a měli bychom si ji zařadit do jídelníčku. Kořen je poměrně velký, kulatý nebo lehce podlouhlý a kůrka je černé barvy.


Dužina je velmi šťavnatá a velmi chutná a pikantnější chuti a kořen nemá sklon k purchatění. Ideální je do salátů, na chlebíčky či k masu. Díváte se přes plot k sousedovi a říkáte si, jaký má asi fígl, že je jeho trávník tak krásně zelený?


Jednou možností je, že využil travní koberce. Chuť i obsažené vitamíny mají podobné – hodně céčka, hlavně v syrovém stavu, beta-karoten, některá béčka, vápník, železo, hořčík. Fytoncidy neboli přírodní antibiotika. Věřím, že pěstování zeleniny posiluje tělo i ducha a otevírá naše srdce. Skrze půdu a práci na čerstvém vzduchu se stáváme lepšími lidmi.


Z majonézy, zakysané smetany a cibulky umíchejte zálivku, osolte a opepřete. Vše promíchejte s nakrájenou zeleninou a salát nechte čtvrt hodiny vychladit. Raphanus) je rod rostlin z čeledi brukvovitých, který pochází z Číny a Přední Asie. Patří mezi nejstarší užitkové rostliny, je zobrazována již na egyptských nástěnných malbách z dob výstavby pyramid.


Evropy se dostala počátkem našeho letopočtu prostřednictvím Římanů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky