pátek 26. srpna 2016

Divizna použití

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny. Ve starověku byla opředena pověrami, ale již tehdy se používala na průdušky a plíce. K tomuto účelu slouží výhradně i dosud. Co se týče vnějšího použití divizny, například z listů nebo květů je možné udělat odvar, který lze použít na obklady například při revmatismu.


Listy a květy divizny velkokvěté se používají vnitřně i zevně. Svými léčivými účinky je známá odedávna, nálev ze sušených květů léčí kašel a ostatní průvodní jevy průduškových onemocněních a nemocech z nachlazení.

Vyniká výškou i velkými žlutými květy. Můžeme ji najít volně v přírodě na kamenitých stráních. Léčivý olej se pak lisuje za studena a kape se po kapkách do uší. Křemílkovi a Vochomůrkovi , postavičkám z Večerníčku , vyroste navzdory písničce „Vstávej semínko holala, bude z tebe fiala“ právě divizna.


Do jejích listů se v římských dobách balily fíky , aby zůstaly dlouho čerstvé. Květy se používaly na výrobu knotů do svíček. Pro léčerné účely se používají již od starověku zejména květy, vyjímečně listy na přípravu čaje i zevní použití.


Používá se při suchých zánětech horních cest dýchacích, při nachlazení spojeném s dráždivým suchým kašlem, při poruchách zažívání spojených s průjmy. Má účinky proti bolesti očí.

Působí při bolesti zubů. Pomáhá při hnisajících ranách. Proto ji lze použít při zánětech žaludku, střev či jícnu, a při poruchách zažívání spojených s průjmy.


Při chronické bronchitidě. Použití : pijeme po šálcích přes den, alespoň 4x. Doporučujeme užívat každé dny dvojitou dávku. V léčitelství se užívá hlavně květ divizny, kdy se připravuje diviznový čaj, jehož příprava je velmi jednoduchá. Popis Divizny velkokvěté.


Pokud nemáte zrovna diviznu nikde poblíž, sušené listy se dají občas koupit i online. Pro zlepšení funkce dýchací soustavy se používají listy. Je ideální proti sípavému kašli. Zároveň se používá ke zlepšení vykašlávání, ale také ji lze využít proti infekcím dýchacích cest.


Ve volné přírodě nebo na zahradě, pokud jste si divizny předpěstovali, lze během léta sbírat svítivě žluté květy. Z několika druhů divizen rostoucích na našem území jsou léčivé pouze dva druhy s velkými květy - divizna velkokvětá a divizna sápovitá. Oba druhy jsou rozšířeny ve střední a jižní Evropě a zasahují až do Přední Asie. Již od antiky si lidé diviznovými listy potíraly tváře, čímž se vytvořil „přirozený ruměnec“, žlutou barvou květů se barvily vlasy, což měly v oblibě zvláště starší Římanky.


Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány. Je typická hustě plstnatým ochlupením. Zatímco v prvním roce rostlina raší pouze v podobě přízemní růžice listů, v druhém se objevuje střídavě olistěná lodyha dorůstající až do výšky m.

Listy mají eliptický tvar, často se sbíhají k dalšímu listu. Pro pěstování na záhonech můžeme půdu obohatit kompostem, ale vyhneme se hnojení hnojem, který saturejka nesnáší. Rostliny po výsevu nebo vysazení. Diviznový čaj nejenže napomáhá vykašlávání, ale zároveň léčí i suchý kašel a celkově slouží proti katarům horních dýchacích cest. Vysoká rostlinka s jasně žlutými květy má spoustu příznivých účinků.


Staří Čechové zasvětili diviznu nejvyššímu bohu Perunovi. Protože však obsahuje saponiny, mohla by při velkém předávkování nebo při dlouhodobém užívání poškodit červené krvinky. Jakékoliv jiné použití fotografií a textů je možné až po vzájemné dohodě s autorem a zpravidla za úhradu.


V případě zájmu o takové použití , prosím, kontaktujte autora. Také si, prosím, přečtěte Zásady ochrany osobních údajů a soubory cookie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky