středa 12. září 2018

Fialka pokojová

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Africké fialky - saintpaulie. V květinářstvích se nejčastěji.


Tam vznikl klub amatérských i obchodních pěstitelů afrických fialek a dnes čítá víc jak patnáct tisíc členů, pěstitelů z celého světa. Snad v každé domácnosti se najde drobná pokojová květinka jménem africká fialka neboli usambarská či kapská fialka , někdy také santpaulie.

Fialka 18cm pokojová rostlina. Daří se jí u většiny pěstitelů. Původní druhy pocházejí z Tanzanie, ale dnes se pěstují různí kříženci nejčastěji s modrou barvou květů. Barevná škála současných rostlin je ale mnohem širší a sahá od bílé, růžové až k fialové a výjimkou nejsou ani dvoubarevné. Kvete po celý rok a vybírat můžete ze široké škály barev.


Nesnáší přímé slunce a kolísání teplot. Množství jmen této rosliny hovoří o její velké oblíbenosti mezi pěstiteli. Pokojová rostlina je víceletá rostlina zajímavá svým tvarem a zbarvením.


Je ozdobná listem či květy.

Tvoří součást interiérů, které dekoruje, současně čistí vzduch od škodlivin, zvyšuje jeho vlhkost a tlumí hluk. Některé druhy je možné letnit. Květy mohou být od jednoduchých po plné a zvlněné.


Rovněž paleta barev je široká, existují i víceberevné odrůdy a odrůdy, které mají barevně lemovaný okraj květu. Listy fialek jsou masité, srdčité a jejich povrch je pokryt chloupky. To si zasloužila tím, že téměř celý rok kvete a dokonale se přizpůsobí světlým a suchým místům.


Kvete s malými přestávkami skoro celý rok. Mnohem lépe než příliš vody zvládá fialka krátkodobé sucho, nejlépe se jí ale daří při dostatku vláhy. Dalším důvodem může být změna světla. Pokud má fialka nedostatek světla, jsou květy bledé, špatně vybarvené. Změna barvy se může také projevit vlivem změny teploty.


Nertera granadensis je stálezelená pokojová rostlina, která v domácím prostředí vypadá nejlépe v blízkosti dalších rostlin. Její lístky jsou drobounké a světlezelené. Pěstování afrických fialek. Více o ní se dozvíte v tomto článku. Přímo do květináče zaléváme jen mladé rostliny bez vyvinutého kořenového systému.


Nemá žádné zvláštní požadavky ani na světlo ani na žádnou další péči. Do Evropy se fialka dostala z Jižní Afriky, kde fialku objevil před více než 1lety diplomat a baron von Saint Paul, který ji dovezl na náš kontinent.

Ukážeme si, jak ji lze nejen hezky a různorodě nazdobit do interiéru, ale předvedeme také půvabnou dekoraci v romantickém duchu. Epipremnum – šplhavník a nebo také blázen Šplhavník pochází z tropických lesů Šalamounových ostrovů u Austrálie. Zalévá se pokud je suchá do mističky. Snažím se totiž uchovat památeční Chimeru, a když mi z listového řízku poprvé vyrostla fialka se sněhobílým květem, bral jsem to jako daň skleróze či bordelářství. Pokojová fialka , africká fialka , usambarská fialka , saintpaulia, paulia, Pavlínka, Jonátka.


Když stejně skončil druhý pokus, už jsem byl lehce zviklán, a po třetím už mám jistotu, že tentokrát jsem botu opravdu neudělal.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky