čtvrtek 26. května 2016

Slez maurský

Sléz maurský Malva mauritiana. Jednoletá (při mírných zimách i víceletá) - metry vysoká bylina s modrofilaovými květy. Slez maurský ( Malva mauritiana ) vložený: 18. Po dlhšej dobe by sme Vám radi predstavili ďalšiu krásnu bylinku, teda skôr bylinu, keďže vie vyrásť až do výšky metrov a jej fialové kvety majú v priemere asi cm.


Pěstuje se u nás jako okrasná květina, která pro své krásné růžovofialové květy je ozdobou nejedné zahrádky či balkónu. Dorůstá do výšky až jednoho a půl metru.

Původem však pochází z oblasti Středomoří a severní Afriky, proto nese tento svůj exotický název. Původem pochází z oblasti Středomoří a severní Afriky. SLÉZ MAURSKÝ (Malva mauritiana), slov. LIDOVÉ NÁZVY: Koláčky, chlebíček, chlebíčky, pagáčky, syrečky. U nás sa občas pestuje pre okrasu v záhradkách a polných kultúrach pre liečivé účely, kde nahradil domáci slez lesný.


Bylinka rastie väčšinou pozdĺž ciest, na rumoviskách, suchých lúkach a pastvinách. V severnej Afrike sa kvety slezu používali na farbenie látok. Respektujte názory onkologa.

Vyskytuje se ve středomoří, jak v jižní Evropě, tak v severní Africe. Ke svému růstu vyžaduje půdy s dostatkem živin, které jsou dobře vyhnojené. Květy i listy se sbírají mladé a hezké, nejlépe ručně nebo nůžkami.


Květy se otrhávat denně a tím více rostlina kvete. Hned v popisku se musím přiznat, že jsem o téhle úžasné rostlině zapoměl říct hodně věcí, ale napravím to v některém dalším videu. Chci videa dělat kolem těc.


Slez je vhodný na vnútorné i vonkajšie použitie. Pripravujeme z neho zápar, alebo macerát a popíjame najlepšie po dúškoch celý deň, aby príjem liečivých látok bol zabezpečený čo najrovnomernejšie. Slézy se u nás pěstují k okrasným nebo léčebnám účelům , ale některé druhy snadno zplaňují.


Bazalka patří mezi jednoleté byliny. Je vhodná jako rostlina do truhlíku, hodí se i pro pěstování na záhoně, a to na slunném místě. Jedná se o dvouletou až vytrvalou rostlinu (pěstuje se i jako jednoletá) pocházející ze Středomoří, odkud. Díky velkým dekorativním květům jej můžeme pěstovat jako okrasnou rostlinu, sléz je však i skvělá léčivka , kterou sbíráme kvůli květům a listům. Jeho květy jsou růžovofialové a může dorůstat do výšky.


Kvetě tmavěfialovomodře a dosahuje výšky až 5m. Půda by měla být dobře prohnojená (nejlépe pěstovat po luskovinách). Výsev semen v březnu nebo dubnu, můžeme i předpěstovat sazeničky.

Květ slézu maurského má protizánětlivý účinek. Pomáhá při dráždivém kašli, napomáhá uvolnění hlenů při zánětech. Cyklus, který vás naučí, jak nakládat s bylinkami a jak je správně použít. Vaší mamince vzejdou nová. Jako léčivka slouží všechny druhy slézu už od starověku.


Původně se používal spíš sléz lesní nebo přehlížený, dnes máme na výběr i sléz maurský. Malva mauritiana Letnička, léčivka Balení obsahuje semen Popis: Jednoletá léčivá rostlina, v mírných zimách přetrvá jako trvalka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky