pátek 27. května 2016

Kdy zasadit česnek

Stroužky sázíme na konci podzimu, kdy ideálně denně hlídáme teplotu, protože bychom ho měli vysadit těsně předtím, než půda zamrzne. A to na vzdálenost cm. Na to je naprosto nejlepší domácí, vámi vypěstovaný česnek.


Ale protože ne každý z nás je rozený zahrádkář, měli bychom si projít alespoň základy jeho pěstování. Předně, kdy a jak ho zasadit.

Populární koření, česnek , se pyšní mnoha pozitivními vlivy na zdraví a nezaměnitelnou chutí. Jeho slavné účinky lidé objevili již ve starověku. Vhodné jsou i různé druhy roštů.


Důležité je především dobré proudění vzduchu. Nesmí se sušit česnek těsně pod hřebenem střechy, kde by v horkých letních dnech mohlo dojít k jeho uvaření. Co ale naopak hraje převelice důležitou roli, je místo, kam česnek zasadíme. Záleží na odrůdě a průběhu vegetace (dozrává za – týdnů po výsadbě).


K nejranějším odrůdám patří Bjetin a Anton, nejdéle zraje Benátčan.

Z menších ploch můžeme česnek sklízet snadno vytahováním rostlin, případně s pomocí vidlí nebo rýče. A v případě, že česnek napadla bílá sklerociová hniloba, interval prodlužte na až let. Na zahrádce s malými záhonky však tento ozdravovací efekt moc nefunguje. Kdy zasadit ozimý česnek ? Ozimý česnek je nutné zasadit na podzim, lépe řečeno na sklonku podzimu.


Půda už musí být vychladlá, její teplota nesmí. Chci si teď na podzim zasadit česnek a vůbec nevím jak na to. Jsem v zahradě naprostý nováček. Do čínské kuchyně se bude hodit, ale těžko dodá na chuti bramboráku nebo pomazánce.


Pavla Růžičková Česnek je blahodárná rostlina, která má obrovskou sílu přemoci mnoho bacilů , které se snaží dobýt naše území, třeba mandle či nos. Sadba česneku se obvykle provádí na podzim. Pokud tedy chcete mít i vy zásobu tohoto koření a zároveň léku vždy při sobě, není nic jednoduššího, než si jej sami vypěstovat. Možná, že tento česnek začnu už během příštího měsíce přihnojovat, uvidíme jaké bu.


Nejjednodušší je sehnat si v březnu či dubnu mladé rostlinky a hned je také vysadit – do řádků s cca centimetrovými odstupy. Lepší je podzimní výsadba, během které česnek zakoření již na podzim a na jaře využívá půdní vláhu. Nezapomeňte, že medvědí česnek je třeba častěji zalévat, protože má velmi rád vlhkou půdu.


Tedy v době, kdy už bude po největších mrazech, takže by neměl umrznout, ale ještě bude mít spoustu času k tomu, aby do léta vyrostl.

Ogorodniki-amatéři, zvláště začátečníci, se často ptají, jak správně a kdy rostl česnek? Je dobře známo, že to není náhodná plodina, ale v oblasti výsadby existují určité nuance, které je nutné dodržovat, aby se dosáhlo dobré úrody. Vysazujeme dobře vyvinuté stroužky česneku z obvodu česnekových cibulí. S česnekem je to trochu jako s vinnou révou, musíte vystihnout správnou dobu, kdy sklidit.


Si, kdy je nejvhodnější ve vašem regionu česnek zasadit. Nejchutnější česnek ale sklidíte, když proběhne výsadba česneku na podzim,. Ty mohou pak celou úrodu zničit. Nicméně, pokud žijete v jižních oblastech, kde nejsou studené zimy, sázejte česnek místo toho časně zjara. Pokud sázíte česnek na podzim, naplánujte si jeho výsadbu 6-týdnů před pozemními mrazíky.


Je vhodné mořit česnek k sázení slabým roztokem hypergamu? Náš domácí česnek medvědí (A. ursinum) je bělokvětý, jako jediný z česneků miluje plný stín a vynikne, pokud je sesazeno více rostlin pohromadě. Jaké rostliny na jižní svah? Krásnými, jako zvonky tvarovanými fialově červenými kvítky potěší česnek narcisokvětý (A. narcissiflorum).


Vyžaduje ale zimní kryt a slunečnou polohu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky