pátek 27. května 2016

Citlivka stydlivá pěstování

Jakmile citlivka přestane cítit podráždění, rozevře doširoka své listy opět na obdiv. Pokud je o rostlinu řádně postaráno od jara do podzimu se na konci větviček objevují nafialovělé květy připomínající střapce, z kterých se později vytvoří semena. Má střapaté, tmavě zelené listy.


Květy nejsou velké a vykvétají v kulovitých hlávkách s tyčinkami barvy růžovo – fialové až fialové. Pěstování Semínka citlivky zasaďte do rašeliny s pískem v poměru 3:a umístěte je do místnosti s teplotou okolo až 25°C.

Ke klíčení i ke zdravém růstu je zapotřebí udržovat vhlký substrát, slunné stanoviště a dostatek vzduchu. Při dotyku se sklapnou zpeřené lístky dohromady a celé listy se svěsí dolů. Květy vykvétají v kulovitých, růžových až světle fialových hlávkách. Oblíbená okrasná rostlina zajímavá svou schopností složit listy při dotyku nebo změně teploty. Pokud se jí dotknete, svěsí své listy, ale také stonek.


Po kontaktu velmi rychle, v řádu několika vteřin, stáhne instinktivně listy k sobě. Pěstování Citlivka i biofytum rostou nejlépe při teplotách 20–°C, a to na stanovišti s jasným rozptýleným světlem až polostínem. Substrát musí mít vzdušný, mírně kyselý (např. směs rašeliny, písku a kompostové zeminy v poměru 3:2:1).

Pro postupnou ztrátu krásy se v našich podmínkách citlivka pěstuje jako jedno- až dvouletá pokojová rostlina. Ostatní: Citlivost rostliny na dotyk bývá ovlivněna věkečím starší je, tím nižší citlivost má. Mimóza – citlivka stydlivá – inspiruje svými reakcemi i badatele. Vědci v laboratořích se snaží, využít stejné hydraulické vlastnosti, jako má tato rostlina, a pomocí nich zlepšovat mikrostrukturu různých materiálů. V Severní Americe roste druhů.


Jak vypěstovat Citlivku. Postupně dřevnatí, stává se keřem. Zatímco mladé rostliny bývají vzpřímené, s časem více či méně polehávají.


Citlivka je atraktivní a zajímavá rostlina, která je známa především svojí reakcí na dotyk. Se svojí nevšední vlastností skládat svoje listy při každém dotyku se stala velice oblíbenou. Přívlastek stydlivá získala především díky své citlivosti, když po dotyku listy stahuje k sobě. Mimosa pudica - citlivka stydlivá. Tento jev je označován jako seismonastie a dochází k němu vlivem mechanického podráždění.


Druhým způsobem pohybu je svinutí listů na noc, které tato rostlina také provádí. Informace o pěstování dřevodníků a rostliňáků. Pěstitelské forum, kalendář pěstování , bezplatná inzerce pěstitelských potřeb, aktuální zahradní.


Rostlina má zpeřené tmavě zelené listy, které vypadají jako střapce a jsou umístěny na koncích větviček.

Po jejich odkvetení se tam místo nich objeví semena. S přáním hodně úzpěchů při pěstování Martina. Citlivka stydlivá neboli mimosa je nádherná rostlina s originálním květenstvím s dlouhými tyčinkami.


Je rozšířena jako okrasná rostlina v tropech celého světa. Co říkají ostatní When you have limited space to garden, add a hanging vegetable garden with vegetables grown upside down. What can be grown upside down?


Její kouzlo se ukrývá v listech, lépeřečeno v jejich činnosti. Citlivka je, jak již možná napověděl název rostliny, neuvěřitelně citlivá na dotek. U všech rostlin se listy a květy stále hýbou, jen nejde tato aktiviva pouhým okem spatřit a je zapotřebí.


Dorůstá výšky obvykle okolo cm. Neví jestli jí zachraním.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky