čtvrtek 26. května 2016

Brambory pěstování v pytli

Na domácím pěstování brambor v pytli, a to klidně i na balkóně, není nic složitého – a při troše dobré vůle se budete moct za pár měsíců těšit na sklizeň výborných domácích pochoutek. Způsob pěstování využívá toho, že brambor když klíčí, tak nasazuje výživové a plodné kořeny (části kořenů na kterých rostou hlízy) postupně po. V každé vrstvě půdy vytvářejí brambory nové postranní výhonky s novými hlízami. Nakonec se část zdi obklopující věž zbourá a půda se odstraní.


Je až nepředstavitelné, jaké množství hlíz takto naroste.

Brambory se dají pěstovat různými způsoby. Představíme vám některé z nich. Každý způsob má své výhody.


V posledních letech má však pěstování vlastních brambor na zahrádkách klesající tendenci, protože brambory ze zahrádky odborníci přirovnávají k bramborám v BIO kvalitě, jejichž cena také nakonec vyjde mnohem výhodněji. I když pěstování brambor není nikterak složité. V jeho spodní části musí být drenážní otvory. V zahradnictví kupte pevné vegetační pytle, použít můžete i větší nádoby nebo sudy – pro začátek postačí tři.


V pytlích se dá poměrně snadno vypěstovat zelenina, brambory či jahody.

Není to náročné, postačí na to malá plocha, a když vás taková pytlová. Jak pěstovat brambory v sudu? Vyzkoušeli jste už pěstovat brambory v starém sudu nebo v pytli ? Pokud ne, lze nastal ten správný čas.


Možná i vás překvapí, jak velkou úrodu získáte z pouhých tří bramborových hlíz. A kromě úspory místa pro pěstování má tento nápad ještě jednu výhodu. Jelikož jsou rostliny v dostatečné vzdálenosti od ostatních porostů, snižuje se infekční tlak, brambory jsou méně napadány chorobami a škůdci. Jak růst brambory v pytli Jakmile máte brašnu na vaši brambory , vyplňte spodní část několika centimetrů půdy a kompostu a připravte si sadbu brambor.


Vyplňte dostatečným množstvím média, abyste zakryli vrcholy hlíz. Igelitové pytle drží v půdě v teple, což je důležité i na prospěšné zahřívání hnojiva. Tím pádem se zvyšuje množství a kvalita výsledné úrody.


S vodou se to sice u pěstování v pytlích nemá přehánět, ale zalévejte raději méně často a větším množstvím, protože častější zálivka v menším množství by nemusela proniknout až ke kořenům. Samozřejmě musíme pro zimu skladovat několik pytlů této zeleniny. Vybíráme z obsahu: Pěstování brambor v pytli Tento způsob pěstování využívá toho, že když brambor klíčí, tak nasazuje výživové a plodné kořeny. Tato téměř zapomenutá technologie pěstování je hodně stará a hodí se i pro horské oblasti.


Určitě stojí za to dostat ji opět do povědomí zahrádkářů.

Dělali v horách hráze a postupně ve vegetaci přisypávali půdu. Nejsnazšími pytli jsou jen staré pytloviny s vrcholky svrškem. Můžete také šité nebo sešít dohromady látku zabraňující plevelům do vhodného tvaru. Ponechte dostatek tkaniny v horní části, abyste se rozvinuli, zatímco budete kopat brambory uvnitř. Nejste omezeni na pěstování brambor v pytlích, nicméně.


V březnu je třeba brambory připravit na klíčení. Je lepší, pokud jde o velmi brzy odrůdy, Ukam nebo Jarl. Je nutné ho trochu stříkat z rozprašovací lahve, aby nedošlo k pokrčení a ztrátě vlhkosti.


Po měsíci v dubnu budou brambory připraveny k výsadbě. Máte však možnost pěstovat tento produkt v bytě nebo doma. A nepotřebujete mnoho prostoru nebo žádné zvláštní podmínky.


Z tohoto článku se dozvíte, jak sadit brambory v pytlích. Vybrat si můžete květináč, su bednu, v současné době jsou na trhu i speciální květináče na brambory, které poznáte podle toho, že mají ve spodní části jakási dvířka, která stačí otevřít a sklidit pouze část hlíz, když nepotřebujete všechny. Budete tedy potřebovat slunné stanoviště , ve stínu bývají výnosy nevalné. Vykopané nebo vyorané brambory mají zůstat ve stínu pod střechou, buď na hromadě, nebo v pytli. Nesmějí být na slunci , protože působením světla a slunečních paprsků zelenají.


V teplých oblastech jsou už možná v zemi, v chladnějších mají ještě čas. Chcete-li si vypěstovat vlastní úrodu, ale bojíte se, že je to moc složité, že máte málo místa a že to nestojí za to, přečtěte si tento článek. Tato metoda se využívá především při velkovýrobním pěstování.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky