úterý 24. května 2016

Jedlíci brambor

A homage to Vincent Willem van Gogh, the artist who walked the land of Brabant. This movie is a semestral work of 4th year. Obraz - Jedlíci brambor a píči piva. Autorem je známý malíř, grafik, hudebník, divadelník, spisovatel a textař František Ringo Čech.


Signován a datován vpravo dole - viz foto.

Umělecký tisk vlevo dole - viz foto. Název díla uprostřed dole - viz foto. Osobitý naivistický styl, pestrá paleta barev, specifický druh humoru.


Nizozemský malíř patřící k postimpresionismu. Brambor se v Evropě postupně rozšířil do té míry, že v některých oblastech znamenala jeho úroda či neúroda otázku života a smrti. Snímek vychází z klasického obrazu Vincenta van Gogha.


Malíř zde prochází krajinou svých obrazů a sleduje výjevy z vesnického života.

Na obrázku je vyobrazena chudá rodina, jejíž členové žijí velmi skromně a zrovna se chystají k večeři. Mezi nejznámějšími exponáty jsou Jedlíci brambor , Ložnice v Arles a jedna z verzí Slunečnic. Národní muzeum Vincenta van Gogha, Amsterdam. Van Goghovo muzeum v Amsterdamu. Note: Citations are based on reference standards.


However, formatting rules can vary widely between applications and fields of interest or study. Pokud se vám po přečtení nadpisu vybavil známý van Goghův obraz nazvaný Jedlíci brambor , tak je třeba uvést věci na pravou míru. Podobnost je v tomto případě čistě náhodná. Ostatně, obrázek přikládám, tak posuďte sami. Po celém světě se pěstují stovky odrůd sladkých brambor.


Rozdělují se do tří skupin, na suché a moučné, měkké a lojovité, krmné s hrubou strukturou. Bílé a světlé typy jsou moučné s kaštanově karamelovou chutí, zatímco žluté a oranžové odrůdy jsou sladké, vodnaté. U nás brambor - povinné doplnění skopového.


Stále s skopovou, rýží, kaštanovou kaší, zeleninou, zejména česnekem, rajčaty a cibulí, jsou dobře kombinovány. Jak vařit brambory se skopovým, řekneme vám teď.

Nakonec se nechá zlákat do vesnické chatrče, kde narazí na jedlíky brambor, kteří ho inspirují. Sugestivní snímek ctí van Goghův rukopis, zároveň ho ale posouvá do černobílé roviny. Brambory oloupejte a nastrouhejte na dvou typech struhadla: jedno by mělo produkovat hrubší proužky, druhé by mělo být co nejjemnější. Krásná báseň k obrazu JEDLÍCI BRAMBOR.


Jenom jsem zapoměl, od kterého malíře ten obraz je, myslím od holandského nebo belgického. Přestěhoval se do nizozemské provincie Drenthe, později do Nuenenu a do severního Brabantu , kde jeho vesnická tvorba vrcholila malbou Jedlíci brambor (nizozemsky Aardappeleters, nyní ve van Goghově muzeu v Amsterdamu). Pečeme až minut, podle velikosti a množství brambor. Můžeme přidat česnek nebo bylinky. Nepřidáváme ale žádný tuk, ani ničím nepodléváme.


A protože si jedlíci brambor rychle rozpohybují hladinu cukru v krvi a insulin, škodí své slinivce, a ve střevech navíc vyrábějí kvasinky, jejichž toxiny napadají mozek (není však dokázáno, že by někdo zblbnul z brambor – to snad jen pokud by z nich pálil nekvalitní špiritus). Na konci týdne si soutěžící připadali jako sedláci z prvního slavného obrazu Vincenta van Gogha Jedlíci brambor. Už se na brambory nemohli ani podívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky