pondělí 9. listopadu 2015

Rez hrušní postřik

Jejími hostiteli jsou jalovec čínský a jalovec klášterský. Doporučuji nepěstovat tyto stromy ve vzdálenosti cca 200m. Já používám před květem a po odkvětu postřik přípravkem DELAN 7SC a nebo TOPAS C WP. Používají se postřiky určené proti strupovitosti hrušní, které účinkují i na rzi.


Zoufalství pěstitelů se upíná v používání chemických postřiků , a v hledání. Toto opakování by mělo zcela zaručit ,,dokonalou,, ochranu vůči této chorobě.

Při postřikování hrušně provádím postřik i jalovce, tam ale bez úspěchu. Problém je, že rez je již ve dřevě. Právě z nich se uvolňují spóry, infikující hrušně. Postřikem možná znemožním jen tvorbu.


Existují rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd hrušní. Prevencí je výběr rezistentních odrůd hrušní a dodržení izolační vzdálenosti mezi jalovcem a hrušní 150–2metrů. Dodržením této izolační vzdálenosti není snadné, zvláště máme-li vedle souseda, který má hrušeň nebo jalovec.


Pak nezbývá než přistoupit k chemické ochraně fungicidy. Choroby hrušní - rez hrušňová - rady pro ošetření - Jde o rez hrušňovou.

Na svrchní straně listů se objevují začátkem léta oranžové, oválné, postupně se zvětšující skvrny. V letním období se přibližně tři měsíce po infekci objevují pohárkovité rýhovité aecidie. Rez hrušňová napadá listy, čepele, řapíky a vyjímečně i plody.


Jedním jsou právě listy, výjimečně plody i větévky hrušní , druhým pak jsou některé druhy jalovců, především jalovec čínský (Juniperus chinensis), jalovec chvojka klášterská (Juniperus sabina) a jejich variety. Jedná se o dvoubytnou (heteroecická) rez. Choroba má v cyklu hostitele a mezihostitele. Mezi nejvýznamnější choroby hrušní patří rez hrušňová. Objevuje se ale i na jalovci.


Pro svůj vývoj potřebuje tedy tato choroba obě rostliny. Popíšeme vám, jaké má rez hrušňová příznaky a jak hrušni škodí. Poradíme vám také, jak strom preventivně chránit a čím ho ošetřit.


Díky výrazně zbarveným flekům, které se od léta objevují na listech hrušní, je tato houbová choroba nepřehlédnutelná. Její škodlivost podporuje i nedostatečná výživa stromů. K infekci hrušní dochází především v době kvetení a krátce po odkvětu. K infekci listů hrušní dochází především za deštivého a teplého počasí v době kvetení, optimální je teplota 180C, ale k šíření postačí teploty již od 120C.


Ještě před několika lety byla rez hrušňová považována za bezvýznamnou chorobu, ale v posledních letech je označována jako velmi škodlivá. Na konci léta se rez stěhuje zase zpátky na jalovce (na hrušních nepřezimuje). K infikování může dojít až na vzdálenost několika set metrů.


Preventivní postřik lze udělat těsně před květem nebo po odkvětu (použijeme Baycor WP, Topaz, Dithane DG nebo další běžné dostupné prostředky).

Jak odstranit z listů stromů hrušek chorobu hrušně. Rady a návody, jak na choroby hrušní. Bohužel mám také rez na hrušni i na jalovci chvojce (klášterní) (Juniperus sabina).


Hrušeň obecně snáší řez velmi dobře. Hrušně rostou strmějí vzhůru, proto je vhodné je vyvazovat hned v začátku, a nastavit si tak „lepší základní“ tvar koruny. První postřik hrušní před květem v dubnu, další po odkvětu v květnu a červnu.


Používáme přípravky, které zabraňují též vzniku strupovitosti: Dithane M, Baycor 25WR , Clarinet 20SC.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky