pátek 27. listopadu 2015

Pěstování brokolice

Pusťte se do pěstování brokolice ! Brokolice je zdravý druh kapusty s velkým množstvím vitamínů a minerálů. Působí proti toxinům a chrání před rakovinou. U nás se pěstují dva typy brokolice : stonková (vytváří menší růžičky, které se sklízejí postupně) a květáková (tvoří velkou středovou růžici, která se sklízí najednou). Brokolice patří mezi velmi oblíbené plodiny, které ale spíše nakupujeme v obchodech.


Vlastní pěstování brokolice je totiž v našich podmínkách do.

Průvodce pěstováním brokolice. Ideální teplotou pro pěstování brokolice je cca – °C. K časnému pěstování na jaře využíváme odrůdu Milady F což je brokolice s. Italica : návod k pěstování , požadavky na světlo, hnojení, vlhkost, množení a zalévání. Pěstování brokolice Brokolici se daří při teplotě mezi až stupni Celsia. Letní vedra u zeleniny způsobí předčasný vývoj květních poupat a rostlina rychle vykvétá, což není dobré, protože se u brokolice sklízí nerozvinutá květenství.


Tato zelenina má atraktivní vzhled a bohaté složení. Obsahuje různé vitamíny a stopové prvky, stejně jako látky s protinádorovými vlastnostmi. Má někdo dobré zkušenosti s pěstováním brokolice.

Stále jen kvetla a nepomáhalo nic ani zaštipování ořezávání. Brokolice v jídelníčku pomáhá předcházet obezitě, cukrovce, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Obsahuje velké množství mikroživin, z nichž nejvýznamnější je vitamín C, jehož nedostatkem populace všeobecně trpí. Dá se říci, že až do devadesátých let minulého století bylo u nás pěstování brokolice v plenkách.


Z podobných košťálovin se pěstoval hlavně květák, který má s brokolicí mnoho společného. Upravuje se dušením, vařením, může se smažit nebo povařenou přidat do originálních salátů a často bývá také součástí mražených zeleninových směsí. Konzumace brokolice pomáhá při předcházení deficitům různých minerálních látek, pomáhá s vyživováním chrupavky kloubů a je prevencí rakoviny.


Podobá se květáku zejména svou tlustou lodyhou, zakončenou zeleným nebo. Květák i brokolice patří mezi brukvovitou zeleninu, mají podobné nároky, přesto je brokolice poněkud jednodušší na pěstování. Zkuste si vypěstovat obojí. Nejčastěji se pro pěstování brokolice využívá jarní období. Sklízet poté můžete už v červnu nebo červenci.


Díky krátké vegetační době, která je - dní, můžeme ale sázet brokolici téměř kdykoliv. Má ráda propustnější půdu a nemá se sázet po jiné brukvovité zelenině. Více o pěstování , výsevu , výsadbě, zálivce, sklizni a léčivých účincích na mém videu.


Brokolice - pěstování Brokolice roste rychleji a pěstuje se snadněji než květák nebo hlávkové zelí, potřebuje však víc vápníku. Výsev je třeba naplánovat tak, aby sklizeň neprobíhala uprostřed léta, kdy horké slunce žene. Oproti květáku je však brokolice méně náročná na pěstování.


I když se články na internetu kolikrát předhánějí v tom, jak je brokolice snazší než květák a pěstování je jednoduché, není tomu tak.

Pro všechny pozdní odrůdy je důležité udržovat půdu vlhkou a přidat do ní trochu rohoviny nebo organického hnojiva pro zeleninu. Brokolice se po změknutí začne rozpadat, takže musíme vychytat moment, kdy ještě není zcela měkká, a do pokrmu opatrně vmícháme smetanu s nastrouhaným sýrem. Necháme dojít při mírné teplotě, aby brokolice změkla a sýr se rozpustil.


Chcete-li omáčku hustší, vmíchejte do ní ještě za varu dvě lžíce mouky rozkvedlané v deci mléka. Bez hnojiva pěstování brokolice nepůjde Skutečně zásadní pro to, abyste si úspěšně v ypěstovali brokolici, je vhodná půda a dostatečné přihnojování. Ve srovnání s květákem je brokolice na pěstování méně náročná.


Zvláště odrůda výhonková je vhodná pro chataře nebo chalupáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky