pátek 20. listopadu 2015

Odrůdy rakytníku

U rakytníku je nutné pěstovat samčí i samičí rostlinu. Tohoto samce rakytníku můžete vysadit ke všem odrůdám samic. NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ:Požadavky:. Popis: Dvoudomý opadavý trnitý keř nebo polostrom, 5-m vysoký.


Letorosty trnité (šlechtěné odrůdy zpravidla téměř beztrnné), hustě kryté stříbřitými.

Odrůdy Samičí rostliny Leicora - větší oranžové pevné plody, středně trnitá. Vyniká bujným růstem a dobrým obrůstáním po řezu. Otužilá, velmi plodná německá odrůda s velmi vysokým výnosem. Zatím nejpěstovanější odrůda v Evropě. Tyto odrůdy jsou dosti vzrůstné, velmi úrodné, plody jsou s bohatým obsahem důležitých biogenních látek, ale sklizeň ztěžuje značná trnitost.


K mání jsou i odrůdy ruské, které mají méně trnů, plody již nejsou tak kyselé a dají se snáze odtrhávat od větví. V dostupném sortimentu jsou to odrůdy Sluníčko a Krasavice.

Je až s podivem, kolik vitamínů a dalších cenných látek v sobě plody rakytníku ukrývají. Působí blahodárně na celý organismus, podporují imunitu. Samičí odrůdy však jsou náchylnější k prosychání plodonosného obrostu, kterého se musíte zbavovat řezem.


Moderní odrůdy tolik neodnožují a případné odnože lze jednoduše ustřihnout. Nejširší nabídka rakytníku v širokém okolí včetně spousty novinek! Beztrnné a sladké odrůdy pro přímý konzum! Ten zahynul a tak později s nákupem dalšího opylovače dokoupil. Bez této odrůdy Vám rakytník nebude plodit.


Opylení, přenos pylu je převážně větrem. Opylovač je schopný opylit až samičích rostlin. Plody rakytníku mají např. C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek.


V knize najdete praktické návody a recepty z tradiční i moderní medicíny. Zde si můžete prohlédnout video ze sklizně rakytníku odrůdy BOTANIKA,. JEDLÉ žluté, oranžové, červené dle odrůdy s vysokým obsahem vitamínů, pro plody je nutné.


Novější odrůdy rakytníku obsahují v dužnině víc oleje 14.

Obohatil sortiment drobného. Samčí odrůda, je vhodným opylovačem pro všechny samičí odrůdy rakytníku. Rakytník si již vydobyl zaslouženou pozornost. Ideální poměr je 1samec na 3-samic. Vytváří mohutný vyšší keř.


Z plodů rakytníku můžete připravit výtečný mošt, šťávu, želé, kompot, marmeládu. Ze sušených plodů lze uvařit osvěžující nálev či odvar. Nové odrůdy rakytníku jsou šlechtěné na beztrnnost, některé jsou i sladší.


Patří mezi ně odrůda Pantělejevskala, Altajská, Žemčužínaja, Kapriz nebo Sibiřský ruměnec. Listy rakytníku se užívají při revmatismu, ekzémech a jiných kožních onemocněních,ale i při zažívacích potížích a jako profylaktický prostředek při chřipce a nachlazení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky