středa 25. listopadu 2015

Bez černý

Plody dozrávají koncem srpna a brzy na ně slétá ptactvo. Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Dříve se věřilo, že je bezový keř místem, které osidlují dobří. Tím nemyslím pidimužíky (velikost do pídě, tedy asi cm) ani trpaslíky (tedy třípíďáky - cm), nýbrž hlodavce a krtky.


Bez černý je snad nejznámější a nejoblíbenější léčivka. Sambucus nigra neboli bez černý je mezi lidmi velmi známá a oblíbená bylina, která je hojně využívána v kuchyni, farmacii a léčitelství.

Daří se mu prakticky všude, kde je půda bohatá na dusík. Vážení zákazníci, ve dnech 29. Těším se opět v pondělí 5. Vylučování vody z organizmu, Diuretikum Antioxidant Hmotnost pod kontrolou. Přiměřeně ho můžete konzumovat, ale neočekávejte od něj žádné zázraky, co se zlepšení vašeho zdravotního stavu týče.


Kvete v červnu a červenci bílými nebo nažloutlými drobnými květy uspořádanými v plochých vzpřímených chocholících, plodenství je pak nící, plody jsou černé peckovičky. Tento keř zkrášluje své okolí dvakrát do roka. Bez se vyskytuje převážně na loukách, zahradách, na okrajích luk, lesů.


Plody jsou pak černé šťavnaté peckovice, které obsahují množství.

Lidově se mu také říká bezinka, kobzinky, kozičky, bezoví, smradinky, bzina. Právem je považován za kouzelnou rostlinu. Prodejte svoji nemovitost přímo zájemcům - bez realitky a bez provize.


Přímý prodej a pronájem nemovitostí - prodej bytů, domů, pozemků. V Asii se vyskytuje v oblasti od Malé Asie přes Kavkaz po Kaspické moře. Obsahuje fytoncidní látky působící proti bakteriím a mnohým houbám.


Již od nepaměti je černý bez (lat. Sambucus nigra) oblíbenou rostlinou užívanou v lidovém léčitelství. O jeho významu svědčí i. Díky vysokému obsahu vitamínu C je skutečně skvělým preventivním prostředkem, který zvyšuje imunitu. Pro účely domácího lékařství se používá květ, kůra, kořen, listy a kulovité plody (bezinky). Z jeho květů se může připravovat sekt (šumivé víno), z plodů se vyrábí víno a šťáva.


Tento web používá pro analýzu návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete zde. Chci posílat novinky bez zbytečných frází, ať mi neuteče žádný. BEZ ČERNÝ - POPIS ROSTLINY: Černý bez je keř, někdy i stromovitého vzrůstu, s bohatými složenými vrcholíky silně páchnoucích krémově bílých květů.


Bez – magická bylina a lék proti devíti nemocem. Já, jako tvrdohlavé dítě jsem to vždy, jak jsem bez spatřila chtěla jíst.

Ale teď už vím, že čerstvý bez má projímavý účinek, ale je paradoxní. Bezové květy jsou prevencí chřipky a nachlazení. Pomáhají také při samotné léčbě, dodávají sílu a podporují vykašlávání. Na Slovensku se z něj zhotovují fujary, u nás na jaře.


Některým zahrádkářům může bez černý připadat jako plevel, který je naopak potřeba vymýtit, ale ve skutečnosti se jedná o zázračnou bylinku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky