středa 25. listopadu 2015

Jak sušit bylinky

Jak správně bylinky sušit a skladovat. Existuje několik různých způsobů skladování a konzervace bylinek. Sušení, zamrazování, nakládání do oleje, alkoholu atd. Sušení bylinek patří k základním dovednostem bylinkáře.


Proto je třeba znát jeho správné zásady. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní.

Jak sušit bylinky v mikrovlnce Dále je možné také sušení bylinek v mikrovlnce pomocí silikagelu, ovšem kvůli jeho toxičnosti lze pak usušené byliny použít nanejvýš jako dekoraci, nikoliv na vaření či třeba na čaj. Lidé vždy hledali v přírodě způsoby jak použít různé bylinky a rostliny pro vylepšení zdraví. U bylinek, lidé taky je používaly na vylepšení chutě různých jí. Sušení na přímém slunci není vhodné u většiny bylin, velmi snadno se spálí, zčernají a ztratí svoje léčivé látky.


Když se rozhodnete vyzkoušet bylinky , pravděpodobně budete chtít bylinky sami sbírat, sušit a skladovat, aby se v nich zachovalo maximum prospěšných látek. Bylinky jsou dokonalým doplňkem pokrmů. Poradíme vám, jak na to!


Pravdou je, že bylinky je nejlepší využívat čerstvé.

I když máte možnost trhat čerstvé celý rok, potřebují před koncem sezóny posbírat ve větším množství a nasušit. Někdy je jich ale víc, než můžeme v rámci jedné sezóny zpracovat. Jedním z nejjednodušších a. Sušení je skvělým způsobem, jak uchovat bylinky pro vaření. V tomto článku se dozvíte, jak sušit byliny tak, aby si zachovaly svoji chuť a vůni, jak je správně sbírat a jak je skladovat.


Listy, květy a květenství léčivých bylin je nejlepší sušit volně na vzduchu (ne na slunci a umělým teplem). K sušení bylinek se ideálně hodí půdy. Když už se rozhodnete vyzkoušet bylinky místo léků, pravděpodobně budete také chtít bylinky sami sbírat, sušit a správně skladovat, aby se v nich zachovalo maximum prospěšných látek. Jak poznat dobře usušenou bylinu: Květy jsou na omak tvrdé a lámavé, při lehkém dotyku se rozpadají na jednotlivé části, zbarvení jako v původním stavu, pouze poněkud tmavší. Listy jsou zkroucené, chrastí, jsou lehce drobitelné, zbarvení ve většině případů beze změny, ochlupení na spodní straně je tvrdé a křehké.


Svoje oblíbené bylinky nemusíte přes zimu oplakávat, ani je těžce shánět v bylinkářství. Ke konci sezony je jednoduše skliďte a nasušte si je. Sušené bylinky si zachovají živiny a další účinné látky, optimální teplota pro zachování enzymů je v rozmezí 45°C – 48°C.


Chcete se dozvědět, jak v sušičce sušit jablka, houby, meruňky, nebo si nevíte rady, jak na masové jerky nebo domácí jogurt? Pro rychlý přechod klikněte. Některé bylinky se dají sušit i na slunci (například kořeny), nebo můžeme využít sušičku ovoce či troubu (šípky, plody).


Jak na bylinky aby nám vydrželi co nejdéle?

Stačí věnovat práci s bylinkami trochu pozornosti. Vedle vědomí, že je to nejlepší pro vaše bylinky, je také dobrý pocit mít čistou a organizovanou bylinou lékárnu. Minule jsem psal o tom, jak správně sbírat bylinky. Pěstování je jedna věc, ale sušení a zejména skladování je už věc jiná.


Pokud nedodržíte důležité postupy, může dojít u bylinek k jejich. Nasušené bylinky spotřebujte nejpozději do jednoho roku. V troubě se dají sušit bylinky jen výjímečně, jde spíše o komodity jako jsou kořeny nabo kůra.


Pokud myslíte bylinky , kde se sbírá nať nebo list, pak. Právě mi jede sušička s bylinkami na st. Mám patra s pevným dnem (ne síto), patra okpuje majoránka, třetí pažitka s petrželí a poslední máta.


Můžete se podívat Můžete se podívat i na jiné kategorie, jak pěstovat dřeviny nebo květiny, ale i další užitečné tipy ze zahrady. Kdo by neznal vůní máty! Je naprosto nezaměnitelná, stejně jako chuť této bylinky – nasládlá a svěží, chladivá a přitom zahřívající.


To všechno bylinky umějí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky