pondělí 30. listopadu 2015

Jedle bělokorá

Jako horská dřevina se vyskytuje v Pyrenejích. Rezervace Salajka pod Bumbálkou. Semenáčky jedle jsou velmi stinné a rostou velmi pomalu.


Mladé stromky jsou velmi atraktivní pro jelenovité sudokopytníky a jsou silně poškozovány okusem i vytloukáním. Jedle se dožívá 3až 4let, nejvyšší zjištěný věk je 4let. Mineralizace padlých kmenů dospělých jedlí trvá - let.

Jedle od nás ustupovala také netrpělivostí lesníků, protože pěstování jedle je náročné na čas, ochranu, peníze atd. Každá paseka jedle se musí pořádně oplotit, aby se nedostala k semenáčkům zvěř. Silver Fir, European Silver Fir. Borka hladká, bělošedá, ve stáří rozpraskaná. Koruna kuželovitá, ve stáří válcovitá.


Pomalu až středně rostoucí jedle s úzce kuželovitou korunou. Vhodná i pro středně velké zahrady, kde pro normální jedli není místo. Letorosty jsou buď lysé ( jedle obrovská, řecká, ojíněná), nebo jemně pýřité (tmavě např. jedle bělokorá , rezavě jedle vznešená).

Výrazně rýhované větvičky podobné smrkovým má jedle nikkoská ( A. homolepis ). Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Jedle bělokorá potřebuje trvale vlhkou a výživnou půdu neutrální nebo mírně zásadité reakce. Obdobné místo je třeba vybrat i pro rostliny zapuštěné s květináčem v zemi. Jaký má jedle bělokorá ve skutečnosti vliv na stav lesních půd?


Je meliorační dřevinou, za jakou je pokládána? Podle vědeckých pracovníků z Fakulty. Aktuální ceník lesních sazenic. Zajímavá jedle, okrasná především svými sytě fialovými šiškami.


Preferuje spíše polostín a vlhčí, propustné půdy s mírně kyselou reakcí. Její koruna je v mládí kuželovitá , později válcovitá a velmi často se zaobleným vrcholem. Jedle, krásný štíhlý jehličnatý strom.


Jedle patří mezi jehličnaté stromy s rovným kmenem a větvemi v přeslenu. Jehlice u jedle jsou většinou dvouřadé, hřebenitě uspořádané, na vrcholu vykrojené. Dřevo jedlí patří mezi měkká dřeva.


Rod jedlí zahrnuje podle různých pojetí 40–druhů, které jsou seskupeny do několika sekcí.

Uniepedie je mapa koncept nebo sémantické sítě organizovány jako encyklopedie nebo slovníku. To dává stručný definici každého pojmu a jeho vztahů. Jedle obsahuje mimo jiné aromatický terpentýn, který je velmi prospěšný pro dýchací cesty. Má dezinfekční vlastnosti a pomáhá usnadnit vykašlávání.


Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a. Ve střední Evropě roste v horských a. Není tomu tak dlouho, co byla jedle bělokorá , velikán českého hvozdu, považována za dřevinu sice ceněnou, avšak vzácnou a ustupující. Od těch dob se považuje za léčivý prostředek a symbol života a síly. Roční produkce jedle se pohybuje okolo tis. Jsme soběstační v produkci jedlových semenáčků. Samčí šištice mají zprvu tyčinky s oranžovými, později žlutými prašnými váčky.


Jedle je jednodomá, kvete v květnu až červnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky