pátek 31. července 2015

Yzop pěstování

Lze jej používat jako nízký živý plot, který krásně kvete od růžových přes fialové květy, existuje i bílá forma. U nás yzop roste jen v zahradách, ve volné přírodě ji nepotkáme. Rostlinu můžete sázet na zahradu do venkovních nádob, ale i do květináčů (pro pěstování v interiéru).


Měli byste ho nasadit do takové oblasti, kde bude plné slunce nebo částečný stín. Půda by měla být dobře odčerpaná a mírně suchá.

Tato rostlina dosahuje výšky až jednoho metru. Lodyha polokeře je bohatě větvená, 4hranná a na jejích koncích jsou květy, které se vyskytují až po sedmi. Popis a způsob pěstování yzopu.


Listy jsou čárkovitě kopinaté, celokrajné. V běžném dávkování nemá yzop vedlejší účinky, je však třeba používat ho s rozvahou, neboť silnější dávkování by mohlo mít opačný účinek. Máte-li obavu, zda jí budete moci věnovat dost péče, nebojte se.


I tak se jí nic nestane.

Nepotřebuje živiny ani časté zálivky. Také pěstování yzopu jako rostliny okrasné si u nás našlo své příznivce. Pochází ze Středomoří, odkud jej k nám přivezli benediktýnští mniši.


Používají se v kuchyni do polévek, masitých omáček, nádivek a zeleninových salátů. Když jej například vysadíte do blízkosti ovocných stromů nebo růží, bude odpuzovat mšice. Dále je pak využívaný při kašli, zápalu plic a zánětlivých onemocněních krku. Pomáhá, stejně jako šalvěj, při nočním a chorobném pocení, dalším účinkem je hojení ran, proleženin a bodnutí hmyzem, navíc má mírně projímavé účinky. Stratifikace semen není nutná a za pár týdnů se dostanete přátelské výhonky této rostliny.


Z dalších složek je to glykosid hesperidin, třísloviny, hořčiny, pryskyřice, marubiin, organické kyseliny a minerální látky. Dochucovat s ním lze rovněž nealkoholické nápoje a likéry. Recept na čaj z yzopu lékařského: lžičku sušené natě zalijte čtvrt litrem vařící vody a necháte zhruba minut louhovat.


Aromatickou částí yzopu jsou esenciální oleje, (tvoří - , především silice plnokamfenen), připomínají kafr a mají. Yzop a jeho účinky na zdraví. Na zálivku ani výživu není náročný, naopak, čím méně dospělé rostlině „přilepšujeme“, tím má výraznější aroma.


Významný je ještě obsah vitamínu C, a to 1mg ve 1g čerstvé natě.

Listy yzopu jsou nejen léčivé, ale také se hodí jako koření do mnoha pokrmů. Pěstovat jej můžeme v bytě i na zahradě, jeho nenápadná vůně odpuzuje bělásky zelné a mšice. Pokud si přejete mít na své zahradě včely, vysaďte tam tuto krásnou odolnou trvalku křovitého vzhledu. O yzopu se tvrdí, že zdůrazňuje chuť hroznů nedaleko pěstované vinné révy a zv. Pěstování yzopu Ve svém přirozeném prostředí roste yzop planě na suchých a kamenitých místech, proto, pokud chceme pěstovat tuto rostlinu, musíme jí dopřát hodně sluníčka, chráněné závětrné místo a dobře propustnou půdu.


Pěstování : nejvhodnějšť pro pěstováni jsou jižní, před větry chráněně svahy, teplejší a slunná poloha. Zvlášť vhodně jsou půdy s dostatkem vápna. Tomu by asi vyhovovaly vinorodé oblasti. Z yzopu se připravuje také aromatický hořký likér.


Novinek je rovnou - Aloisie, Chrpa, Heřmánek, Měsíček, Řebříček, Rozmarýn, Skořice, Vřes, Yzop. Jak je z výčtu vidět, skutečně si je možno vybírat nejen při problémech se zažíváním.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky