pondělí 27. července 2015

Okrasné trávy do stínu

Vedle elegantních linií listů a krásy trsů zdobí především trávy různé druhy. Okrasná tráva rostoucí ve stínu : Populární stínové okrasné trávy Dekorativní trávy poskytují v zahradě mnoho atraktivních funkcí. Většina z nich je extrémně přizpůsobivá a vytváří svůdný zvuk v mírném větru v kombinaci s elegantním pohybem. Ve stínu obvykle namísto zeleného koberce zůstávají jen neduživé řídké trsy nebo holá místa.


Sekat není co a pohled na takový kout radosti nepřidá.

Na trhu seženete pestrou škálu druhů, kterým se skvěle daří v suché i vlhké půdě. Okrasné traviny dokážou do zahrady vnést svobodu a nespoutanost. Kombinujeme je s kvetoucími trvalkami, cibulovinami, dalšími okrasnými rostlinami a keři, nebo tvoříme travnaté partie. Sortiment trav je široký a můžeme osázet slunná, suchá nebo zastíněná a vlhká místa zahrady.


Bez okrasných travin a kapradin si nedovedu představit žádnou zahradu. Vyplňují prázdá místa a tvoří i nádherné solitéry. Zahrada bez travin postrádá lehkost a kouzlo.


Tyto druhy proto nyní již neuvádíme.

Záměrně jsme vynechali i všeobecně známé rostliny, jako je dlužicha, bergénie a bohyška, které se pěstují hojně, a zaměřili jsme se na méně známé trvalky. Přírodní zástěny Vysoké druhy trav dorůstající i do několika metrů zakryjí méně vzhledná zákoutí nebo vytvoří přírodní předěly. Pojďme si dnes představit druhy, které se hodí do stinných částí zahrady. Nevyžadují příliš péče a jsou dekorativní po celý rok.


Najdete mezi nimi třímetrové obry i nízké polštářovité druhy, jejich rozmanitost a půvab vybízí ke hře s tvary i barvami. Kvete od srpna do října. Pěstuje se spíše ve stínu, ale pokud je půda dostatečně vlhká, zvládne i slunce. Nejlépe je jí ve stínu , plné slunce nezvládá.


Má krásné vějířovité listy, jako kapradiny v tom nejhlubším lese. Na rozdíl od nich ovšem nepotřebují nadměrnou vlhkost. Na jaře se vyplatí odřezat poničené staré listy, aby narostly nové. Hodí se i do skalky v polostínu.


Pěkné z loňska můžete nechat. Speciální travní směs je vhodná do stinných míst. Vytváří hustý travní koberec, který eliminuje mech a plevel. Balení vystačí až na 2m2.


Pokud na svém pozemku budujete zahradu a přejete si, aby dobře vypadala celý rok, určitě na ně nezapomeňte.

Vybírat můžete z opravdu pestrého sortimentu od nízkých, které se hodí spíše pro pokryv půdy, až po ty vysoké i několik metrů. Holcus mallis Albovaricgatus´ - medyněk, měkký, brzy raší a rychle se rozrůstá do nízkého bochánkovitého trsu v. Půda sušší písčitá, slunce i polostín. Odeslat e-mailem BlogThis! Trvalky do stínu: Pachysandra - tlustonitník Stinná stanoviště mohou být nadměrně suchá, nebo naopak vlhká.


Podle toho musíme přizpůsobit výběr konkrétních druhů rostlin, v zásadě však neexistuje místo, kde by nemohla růst (a samozřejmě také kvést) nějaká trvalka. Pouze při výsadbě pod keře nebo stromy s rozpínavými kořeny je třeba zvolit vyloženě odolné druhy, které snesou konkurenci kořenů a nebude jim vadit méně substrátu a sucho. Zajímavé jsou i její šedozelené listy a obsah jedovatých alkaloidů v hlízách, které se dříve využívaly v lidovém léčitelství. Přizpůsobivou travinou do stínu , ale i na přímé slunce je ostřice Grayova, která tvoří zajímavé ostnité paličky vhodné na sušení.


Extravagantní trávy Výstředníkem mezi travinami je červený lalang válcovitý či rákosík japonský se žlutě panašovanými převislými listy. Rozhodně potěší svým podzimním vybarvením a nabídnou zároveň pohádkovou zimní podívanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky