středa 29. července 2015

Stříhání vinné révy na jaře

Návod jak správně ostříhat vinohrad a postarat se o vinohrad. Vhodné pro naprosté amatéry. Vše je vysvětleno a několikrát názorně předvedeno.


Nejlépe provádět na jaře , v březnu. Jde v podstatě o omlazení vinné révy. Jak na popínavé plodiny.

Vinná réva a chmel se stále častěji pěstují i na zahradách jako okrasné plodiny, které místu dodají zajímavé venkovské kouzlo. Už jste ochutnali chokecherry? Plánujete doplnit svou zahradu o nové ovocné stromy?


Poohlédněte se v zahradních centrech po nových odrůdách, které si zaslouží vyzkoušet. Pokud máte na zahradě bohatou zeminu vhodnou pro pěstování révy , můžete si dovolit ponechat rostlině výhony (později kmínky) dva. Co uděláme v následujícím roce? Na jaře dalšího roku se rozhodneme, jak vysoký chceme kmínek.


Ošetření vinné révy na jaře detail odstavce První postřik většinou stačí v dubnu, až začne réva rašit, je vhodné ji opláchnout Ridomilem nebo jiným měďnatým přípravkem.

Nároky na pěstování vinné révy u pergoly Výsadba vinné révy je závislá. U stříhání na hlavu záleží, na jak dlouhém dřevu ta hlava je. Na krátkém dřevu je hned nad zemí a potom asi jsou ty výhonky od bláta. Nízké dřevo se aspoň podle mé knihy o vinařství využívá hodně třeba ve Švýcarsku, Tam jsou zavedené odrůdy, které nejsou moc. V únoru čeká pěstitele révy vinné nejdůležitější práce ve vinici, řez révy.


Aby zdárně plodila, prořezat musíme i révu pěstovanou ve skleníku nebo na pergolách. Polopatě, Proč je tolik důležitý každoroční řez. Půdu na jaře následně urovnáváme a vytyčíme za pomocí kolíků spon výsadby, je-li to třeba. Sadíme vinnou révu na zahradě. Výsadbu révy vinné na zahradě můžete provádět na jaře či na podzim.


Jarní výsadba se provádí od poloviny dubna do 15. Na jaře nebo na podzim v oblastech, v domově jsou zasazeny sazenice vybraných odrůd. Podzimní výsadbu provádíme před prvními mrazy.


Jsou řezat dobře vyvinuté a zesílil během letních keřů. Mnozí pěstitelé doporučují vinnou révu zastřihávat na jaře a potom po násadě květů, kdy se už začnou tvořit malé bobulky. Na příkladu našeho oblouku z Loskutákovy zahrady si ukážeme základní péči o révu vedenou na konstrukcích.


Taková réva je prvkem okrasným, ale současně při správné péči rodí kvalitní hrozny. Pojmenujeme si jednotlivé části rostliny, kterých se řez týká a prakticky řez provedeme.

Kmínek se u tohoto způsobu nepěstuje, vedení na hlavu je skutečně na hlavu neboli na babku, což je zesílený útvar hned u země. Opakovaným řezem u země vznikne útvar velikosti pěsti, v dobrých podmínkách mohutný až do velikosti lidské hlavy – proto vedení na hlavu. Očka se na jaře probudí k životu Výhon seřízněte na jeden pupen tak, aby zůstal jen jeden silný výhon. Odstranění kořínků a výhonů neprovádějte za slunečného počasí, aby nedošlo k vysychání kmínku. Průběžně odstraňujte také plevel a při přílišném suchu sazenice zalívejte.


Zdárný růst révy bude dále záviset především na pravidelném řezu prováděném v průběhu vegetačního období. O tom více zase na jaře. Půda pro úspěšné pěstování vinné révy by měla být dostatečně provzdušněná, teplá, přiměřeně vlhká, ideálně kyprá a bohatá na minerály.


Dále písčité půdy, které jsou vhodné především pro pěstování modrých odrůd a bílých odrů jako.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky