čtvrtek 23. července 2015

Choroby révy

Webová prezentace společnosti Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína o. Houbové choroby se rozvíjejí při určitých klimatických podmínkách. Příznivými podmínkami jsou hlavně teploty kolem °C a vlhko. Mezi nejčastější houbové choroby révy vinné patří padlí révy, plíseň šedá, plíseň révová a další, jako je červená skvrnitost révy či červená spála révy vinné.


Bobule jsou na tyto choroby nejvíce náchylné v srpnu, kdy je potřeba nezanedbat často už poslední ošetření vinice proti těmto houbovým chorobám. Listy révy se výrazně deformují a získávají vějířovitý tvar.

Kromě toho mají zhrublou a prosvětlenou žilnatinu. Při silnějším zásahu révy se kroutí a odumírají i vrcholky letorostů. Nejčastější choroby a škůdci vinné révy Kateřina Řehořová 22.


Mezi nejnebezpečnější škůdce vinné révy patří Mšička révokaz (Daktulosphaira vitifoliae) a Vlnovník révový (Colomerus vitis). Plíseň révová, lidově peronospora, je parazitická houba a původce nejnebezpečnější houbové choroby vinné révy po celém světě. Využiji vlákna k dotazu - některé listy révy jsou světle zelené mezi žilnatinou a ne úplně rovné. Je to jen na některých listech, ani ne na starších. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie.


Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.

Mezi další virové choroby, které mohou révu napadnout, patří svinutka. Projevuje se svinováním a předčasným opadem listů, nízkou plodností a celkovým chřadnutím révy. Opatření proti této chorobě jsou stejná, jako je tomu u mozaiky. Choroby se rozvíjejí při určitých klimatických podmínkách, některé odrůdy jsou vůči nim náchylnější.


Hlavními houbovými chorobami v srpnu mohou být peronospora, oidium a šedá hniloba hroznů (botritida). Vstupní branou pro nákazu mohou být nejrůznější poranění keřů révy nebo jejich hroznů. Důležité je tedy révu po celou dobu jejího vegetačního období sledovat, a vyskytnou-li se problémy, ihned je promyšleně řešit.


Vinná réva pěstování, choroby vinné révy. Na své vinné révě máte prakticky veškeré choroby , které mohou révu napadnout. Poradíme Vám, jak pěstovat. Choroby révy vinné O révě vinné se dá říci, že je velmi citlivou plodinou, která se bez chemické či biologické ochrany prakticky neobejde. Nejvážnější a nejrozšířenější chorobou révy je Plíseň révová, které se také někdy říká peronospora.


Nejdříve se na listech objevují. Pokud takto zajistíme větší provzdušnění a proslunění révy , což stojí jen trošku času, výrazně snížíme dobu ovlhčení listu i vzdušnou vlhkost. Pěstování a vedení vinné révy je pro mnohé zahrádkáře opravdovou vášní. Nebyly v tom jen neustálé války či hospodářské změny kdo vyklučil vinice, jichž byly svahy naší země plné. Révu trápí choroby i škůdci.


Samička je mm dlhá, samček je menší. Poslední sušší a teplejší léta byla příznivá především pro výskyty padlí révového (Uncinula necatot).

Podhoubí přezimuje v pupenech. Napadení révy se proto dá většinou předejít správným řezem a péčí o vzdušnost keře. Plíseň révy vinné je jednou z nejzávažnějších chorob révy, kterou způsobuje houba Plasmopara viticola, a je rozšířena ve všech našich vinařských oblastech. Vyskytuje se pouze na révě a napadá listy, květenství i hrozny.


Při ochraně proti chorobám během vegetace závisí volba přípravků hlavně na zdravotním stavu porostu a průběhu počasí. Na listech vznikají žlutavé skvrny. Na spodní straně jsou tyto skvrny pokryty bělavým povlakem houby. Poškozené bobule se deformují a zbarvují do šedozelena. K infekci je nutné ovlhčení listů a proto k infekci dochází za teplého vlhkého počasí.


Padlí révy patří mezi choroby révy vinné. Je způsobovaná houbami Erysiphe necator a Uncinula necator (známá také pod jménem nepohlavní formy životního cyklu Oidium truckeri) z čeledi Erysiphaceae. Chřadnutí a odumírání révy (ESCA) Inkoustová nemoc kaštanovníku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky