pátek 24. července 2015

Strihani stromu na jare

Na druhou stranu má však zákrsek menší životnost a neplní v zahradě estetickou a zastiňovaní funkci vysokých stromů. Ty se navíc na slunce „dosáhnou“ například i přes stín vyšší zdi, která by malé zákrsky zcela utopila ve stínu. I polokmeny a dokonce vysokokmeny mohou mít proto na prostornější zahradě své místo. Stříhání ovocných stromů na jaře můžeme považovat za malou vědu.


Proto vám v tomto článku přinášíme pár video návodů jak správně stříhat ovocné stromy na jaře. V prvním videu vám zkušený zahrádkář pan Jan Urbánek pořadí jako na jarní řez malých ovocných dřevin.

Já delám jenom letní, je to nejlepší pro tvarovaní koruny, na jare jsou z toho jenom pruty na metly. Jak provést stříhání ovocných stromů na jaře? V tuto dobu je vhodné začít se zastřiháváním a prořezáváním. Když se blíží jaro, nastává čas na prořez ovocných.


Každý rok zahrádkáři netrpělivě vyhlížejí chvíli, kdy noční teploty přestanou padat pod. První prořezávání stromu. Je potřeba odstranit první květy tak, aby v prvním roce strom nenesl žádné plody, dojde tím k celkovému posílení růstu kořenů, dřevina tak získá na síle. Samozrejme, my chceme postúpiť do piatkového finále,“ povedal pre Korzár tréner Košíc prodaja hiše zadobrova celje Maroš Kováčik, ktorý už myslí aj na budúcotýždňové zápasy play-off Európskej ligy s Bourges.


V hlavní roli cypřišek Lawsonův.

Předčasně provedený letní řez způsobí pouze vyrašení jednoho případně více terminálních poupat. Celkem je však potřeba se připravit na to, že ovocné stromy budeme zastřihovat a omlazovat průběžně po celý rok. Dobrý den, máme dvě strašně husté jabloně, na jaře je zahradník ostříhal a teď jsou samá větev, vypadají stejně hustě jako před jarním řezem.


Koruny stromu potřebují pro svůj rozvoj vzduch a světlo. Ovocné stromy a okrasné dřeviny by se proto měly pravidelně zastřihávat, aby se dobře prořezávaly i během květu a doby sklizně. Základní pravidlo zní takto: silný zpětný řez koruny a prořezání je dobré pro růst, slabé prořezání a řez zaměřený na vodorovný růst u ještě mladých stromků pro nasazení plodů. Stromky vysazené na podzim řežte poprvé až v předjaří a stromky, které sázíte na jaře, řežte při výsadbě.


Každý druh a odrůda má specifické nároky na optimální řez. Nejobvyklejší je koruna patrová, v níž jsou kosterní větve umístěny asi půl metru nad sebou. Terminální, tedy hlavní výhon převyšuje výhony boční a určuje celkový růst koruny. Cílem zmlazovacího řezu je obnovit růst stromu a plodnost. Jabloně zpravidla snesou zmlazování do let, hrušně do let, peckoviny do 25–let.


Zmlazujeme v roce, kdy má strom hodně nasazeno na květ, v opačném případě vyroste z listových pupenů příliš velké množství vlků a obnovu to zpomalí. Dbáme na to, aby konce zaštíplých výhonků byly vždy zhruba ve stejné úrovni. Dohlížíme na to aby žádný výhon nebyl silnější a nepřebral funkci hlavního výhonu. Druhý rok seřízneme vedoucí výhon na 6-pupenů a boční na 2-pupeny. Následně v červnu a srpnu (září) postupujeme stejně jako v prvním roce.


Při řezu třešní mějte na paměti tyto zásady – koruna by se měla skládat ze tří nebo čtyř základních větví.

Zachovávejte větve, které z kmene vyrůstají pod úhlem 45°. Zbytečně nezkracujte nové výhony. Jen ty, které dorostou do délky víc než cm. Zaměříme se podrobněji na řez udržovací, který je na našich zahradách nejběžnější.


Odběr bude později možné odhlásit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky