pátek 31. července 2015

Meduňka lékařská účinky

Meduňka má léčivé účinky i na opary. Smíchejte ji s mandlovým olejem a včelím voskem a užívejte jako balzám na rty, kdykoliv budete cítit začínající svrbění na rtech. V tomto případě se ale neužívá vnitřně, ale používají se obklady připravené z listů meduňky. Má bílé květy a velmi aromatické listy, které voní po citrónu.


Pochází ze Středozemí, u nás se hojně pěstuje a občas zplaňuje. Podívejte se na léčivé vlastnosti meduňky a zjistěte, jak z ní připravit čaj, nálev, odvar či.

Tuto aromatiickou bylinku, vonící po citrónech, znali již staří Řekové a Římané. Tu a tam také zplaňuje, potom ji můžeme najít na stinných místech, v lesích a podél plotů. Kromě toho se meduňkový čaj podává i těhotným ženám, pomáhá totiž i při tvorbě mléka a má protidávící účinky , říká lékařka. Mnohem léčivější je však šalvěj lékařská , kterou se zabýváme dále.


Hlavním důvodem je nejspíše fakt, že bojuje s jedním z největších strašáků dnešních dnů, a tím je stres. Velmi chutná je v zeleninových salátech, omáčkách na ryby či majonéze. Přidat ji ale můžete také do marinády na grilované maso.


Výborný je také meduňkový ocet. Tvoří půdopokryvné „koberce“, které.

Využijeme ji v kuchyni při přípravě ovocných i zeleninových salátů, k ochucení ryb i některých masitých pokrmů. Nově se uznávají protivirové účinky , zvláště u herpesvirů (opary). Z listů se rovněž připravuje meduňkový likér. Pro léčebné účinky se sbírají listy (červen až září) před rozkvětem (za suchého a chladného počasí v odpoledních hodinách), aby měly vysoký obsah silic.


Její citrónové aroma působí blahodárně na lidské smysly a celkově zklidňuje tělo i duši. Nejnovější studie ukazují také příznivý účinek na paměť. Svým vzhledem připomíná hluchavku, s níž patří do stejného rodu.


Má bohatě rozvětvené lodyhy, na kterých rostou vstřícné, řapíkaté, chloupkaté listy vejčitého tvaru, na okrajích hrubě pilovité. Pomáhá také při nadýmání, nechutenství, bolestivé menstruaci, vysokém krevním tlaku a migréně. V lidovém léčitelství se meduňka uplatňuje při žaludečních a střevních potížích, lehkých poruchách spánku, menstruačních křečích, neklidu vyvolaném nervozitou, při migréně a také při nachlazení.


Má citronovou chuť a aroma, desinfekční účinky a posiluje nervovou soustavu. Chcete si z ní připravit uklidňující čaj nebo koupel? Taktéž dovede pomoci od bolení břicha, při nadýmání, průjmech, migrénách, závratích či menstruačních bolestech.


Nejenom že krásně voní, ale má uklidňující účinky na celý organismus. V době, kdy na nás působí. Nať meduňky je běžně k dostání sušená, můžeme si ji zakoupit i čerstvou, například na farmářských tržištích. Doporučuje se na psychické vyčerpání, stres, slabé deprese a nespavost.


Vyrobíte ji z 3ml vodky a přibližně deseti lžic čerstvé meduňky, kterou necháte vylouhovat po dobu tří týdnů.

Je to bíle kvetoucí rostlinka, která pochází ze. Silice obsažená v meduňce působí sedativně na centrální nervový systém. Aplikuje se tedy například při nervovém podráždění, nespavosti, při psychicky podmíněném zrychlení srdeční činnosti apod. Flavonoidy a bioflavonoidy (antioxidační účinky , chrání buňky před oxidací a působením volných radikálů) silice, kyseli. Nejen, že nádherně voní, ale navíc má skvělé účinky na celý organismus i na pleť.


Vyzkoušejte léčivé účinky meduňky lékařské na vlastní kůži. Vlažný čaj z této léčivé bylinky je také příjemným osvěžením během horkých. Arabové ji pro její léčivé účinky pěstovali již od 10.


Její původ můžeme hledat ve Středozemí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky