pondělí 27. července 2015

Rebarbora zpracování

Na koláče můžeme použít rebarboru i bez předvaření, jen pokrájenou. Na přípravu koláčů v zimním období je možné povařenou hmotu sterilizovat jako marmeládu, popřípadě nakrájené řapíky zamrazit. Proto rebarboru kromě cukru (se skořicí) doplňujeme něčím, co šťávu zachytí. Do klasických českých buchet přidáváme k posekané rebarboře ještě strouhaný tvrdý perník.


Do závinu na másle opraženou strouhánku.

Rebarbora při pečení pustí hodně šťávy. Metýnku posypeme drobenkou, která také šťávu vsákne. Při zpracování rebarbory je potřeba dávat pozor na správnou úpravu. Ke zpracování v kuchyni se hodí jen stonky rebarbory, listy je nutné vyhodit.


Navíc je potřeba je důkladně oloupat a tepelně upravit. Syrová rebarbora obsahuje pro naše tělo jedovaté látky! Nastává čas rebarbory - zeleniny, se kterou se ale zachází spíše jako s ovocem.

Naše babičky ji dobře znají. Blanšírování urychlí další zpracování Blanšírování je kuchyňská úprava, kdy potravinu krátce ponoříme do vroucí vody a následně ji rychle zchladíme. Kromě situací, kdy se nám hodí plody spařit horkou vodou kvůli snadnějšímu oloupání (např. rajčata nebo mandle), se velmi často tento způsob využívá u zeleniny, kterou chceme zmrazit.


Léčba pomocí rebarbory - protichůdné účinky V léčbě se používá kořen, nikoli řapíky. Recept, který se vám může hodit, když vám roste rebarbora na zahrádce. Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE. Pochází z Asie a dříve se nepoužívala jako potravina, ale jako léčivá rostlina.


Největšími milovníky rebarbory jsou Angličané, kteří pořádají i různé rebarborové slavnosti a festivaly. Na celosvětovém rozšíření měli zásluhu zejména Arabové, v Evropě se začala pěstovat v 18. A protože ji na své zahrádce pěstovala i moje babička, nakyslý rebarborový koláč pro mě byl vždy předzvěstí blížícího se sladkého léta a prázdnin. Hliník reaguje s kyselinou šťavelovou a tak se snadno dostává do jídla.


Ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu a je močopudná. Do mrazáku dejte vychladit malý talíř nebo omáčník. Posypka 1g hrubá mouka g cukr.


Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti.

Soubory cookies nám pomáhají řídit obsah stránky a reklamy tak, aby vyhovovaly Vašim předsta. Roste na jaře a je mezi prvními přirozenými zdroji vitamínů. Zpracovávají se jen řapíky. Listy se nejedí pro vysoký obsah kyseliny šťavelové. Vím tedy sice, že botanicky rebarbora patří mezi řapíkovou zeleninu, ale stejně jako meloun ji vnímám díky sladké a osvěžující chuti spíš jako ovoce.


Pomáhá vyvolávat menstruaci a také děložní kontrakce, proto by se rebarboře měly vyhnout těhotné ženy. Jediné co je v řapících škodlivé, je kyselina šťavelová. Na jednom místě bez přesazení roste patnáct až dvacet let. Listy tvoří přízemní růžici, čepele mohou být široké i cm. Dužinaté listové řapíky mohou být červené i žluté, dlouhé až cm.


V létě ze středu vyrůstá až dvoumetrový květní stonek s drobnými žlutými kvítky. Přestože je to zelenina, používá se při pečení různých buchet, moučníků a koláčů, ale. Mezi nejčastější zpracování této zeleniny je rebarborový koláč. Plodinou, ze které si můžete udělat první zavařeninu nebo kompot, je rebarbora. Výtečný jam použijte do palačinek, jogurtu, na koláč nebo na chleba.


Koncem června a začátkem července se zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Právě kvůli této kyselině se doporučuje konzumace rebarbory s dostatečným přísunem mléčn.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky