pátek 24. července 2015

Opuncie mexická

This feature is not available right now. Dorůstají výše jednoho až čtyř metrů, jejich spodní část po čase zdřevnatí. Odtud je do Evropy dovezli v 16.


Odedávna patřily do jídelníčku Indiánů – proto se jim také říká indiánské fíky. Tyto rostliny jsou původem z oblasti rozkládající se od Kanady až po Ohňovou zemi.

Olej ze semínek opuncie mexické je nejdražším olejem na světě. Je vyhledávaný pro své antioxidační vlastnosti, které zpomalují stárnutí pleti a vypínají vrásky. Mexický znak, opuncie mexická , zaujímá ústřední postavení na vlajce tohoto státu. Je zajímavé, že se vyskytuje ve dvou formách, jedna je s trny, jedna bez trnů. Pocházejí z Ameriky, kde se vyskytují od Kanady až po jižní oblasti jižní Ameriky.


Největší tradicí má však pěstování v Mexiku. Pro jedlé plody se pěstuje v mnoha. Opuncie, symbol mexické identity, může být zdrojem elektřiny.

Tento kaktus kromě gastronomie a léčiv našel i jiné využití: jeho zbytky se využívají k výrobě elektřiny. Projekt odstartoval na rozlehlém trhu v Milpa Alta jižně od hlavního města a specializuje se na obchod s kaktusem. V aztécké mytologii se rostlina považovala za posvátnou, jak připomněla agentura AFP.


Nahlásit další obrázek Nahlaste prosím urážlivý obrázek. Pořiďte si venkovní opuncie , získáte letní exotiku bez stěhování. Opuntia ficus-indica – opuncie mexická. To slyším poprvé - chleba z opuncie. Jen tak pro zajímavost, kolik ta novinka stojí?


Tady se normálně koupí plody. Mexiku, Indii, Brazílii, Chile, Argentině, USA a JAR velmi využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata. Zajímavosti ze světa rostlin.


Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Centrum bylin nabízí velký výběr léčivých bylinek z celého světa - bylinné čaje, bylinné kapky, bylinné kapsle, rostlinné oleje, přírodní kosmetiku.


Z oblasti Střední Ameriky se postupně rozšířila na sever do Kanady a na jih až k Ohňové zemi. Po objevení Ameriky se opuncie rozšířily do Středozemí a dále do ostatních částí světa.

Plod roste na konci plochých oválných listů a skutečně se tvarem podobá fíku. Barva plodu přechází od zelené přes červenou až po žlutou. Opuncie je kaktus, dorůstající výšky až metrů. Listy i plody mají na sobě trsy jemných a velice ostrých ostnů.


Velikost plodu je 5-cm. Chuť : opuncie je sladká a poměrně exotická. Připomíná sladké hrušky.


POZOR: Semena z plodu se sice mohou konzumovat, ale zkonzumování velkého množství semen z plodů může způsobit žaludeční potíže. Existují i opuncie vyšlechtěné bez trnů – nejchutnější plody má O. Mexika a tropické Střední Ameriky, bez trnů je i O.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky