úterý 3. července 2018

Zídka na zahradě

Suchá zídka z vhodně zvoleného materiálu navíc působí i ve většině moderních zahrad velmi přirozeně. Ovšem suché zídky mají využití i na nesvažitých pozemcích, jako samostatně stojící zídky na rovině, ohraničení pozemku či terasy a také při výstavbě vysokých záhonů. Suchá zídka není gabion, není pouhá kamenná zeď, je spíše zahradní úpravou podřízenou pravidlům sadovnické tvorby, výsadbou a použitím kamene je velmi blízká skalce. Kamenná zídka – stavba na sucho Kámen je jeden z nejkrásnějších doplňků zahrady. V místech, kde terén netvoří rovinu, se přímo nabízí využití kamene ke stavbě zídky.


Zdění kamenů na sucho zvládne i laik a výsledek přetrvá po generace.

Suchá zídka může být příjemným zpestřením zahrady, zvláště když je osázena zajímavými rostlinami. Můžete si ji samozřejmě postavit na jakékoliv. Stojí-li zídka u svahu, posuňte každou další vrstvu o několik centimetrů k němu. Hotová stěna by měla tvořit mírně nakloněnou rovinu. U svahů lze suché zídky postavit do značné výšky, na rovném terénu půjde spíše jen o okrasné, maximálně půlmetrové prvky.


Opěrná zídka na zahradě vyřeší problém nestabilním svahem, ale je rovněž výrazným dekorativním prvkem. Zvládnete ji postavit sami a můžete si vybrat z různých typů materiálů. Tento krok však nezajistí, aby zahrada zároveň plnila svrchu zmíněné důležité funkce.

Jedině cestou umělého tvarování terénu pomocí zídek či zdí vytvoříte potřebné plochy, kam umístíte zahradní posezení třeba s grilem, kde budou mít svůj prostor ti nejmenší nejen pro pískoviště, ale třeba také na hraní fotbalu. Na stavbu suché zídky můžete zužitkovat i přebytečný kámen na vašem pozemku. Zídka vyšší než metr musí mít už mrazuvzdorné základy. Kameny se na sebe skládají a příčně provazují od největších v dolní části zdi až po nejmenší v koruně a průběžně se prosypávají půdou. Spáry suché zídky se osazují skalničkami.


V nabídce máme zdící kameny z různých materiálů, ale nejoblíbenější je pro svou barvu okrový Terchovský pískovec. Na kamennou zídku je dobré použít více rozměrů kamenů pro dosažení krásného nepravidelného vzhledu. Výšku dále použitých kamenů určuje výška rohového kamene.


Aby měla zídka lepší stabilitu, musí být kameny postaveny v náklonu do svahu. Po čase provázek natáhněte výše. Pro zadní vyzdívku lze použít méně hezké kameny. Možná jste na zahradě v rámci jarního úklidu pokáceli staré stromy, po kterých vám zbyly nevzhledné pařezy.


Nabízí se hned několik možností likvidace pařezů. Na něj po té nalepit opracovaný kámen, nebo betonovou imitaci kamene. Velmi zajímavou a variabilní variantou jsou gabiony.


Pokud jsme vás zaujali či inspirovali. Gabion je moderní způsob stavby zídek. Jedná se o drátěný koš, který je vyplněn nejrůznějšími druhy kamene a lze z něho vytvořit jakýkoli tvar.

Vysokou zádržnou schopnost má i zídka z větších lomových kamenů, které jsou na divoko skládané. Vodní prvek dodá velké i malé zahradě na zajímavosti, oživí ji, přinese osvěžení a svou plochu nabídne k pěstování vodních rostlin. Zídka na sucho v zahradě u rodinného domu Záměrem bylo vytvořit a opticky oddělit dvě výškové úrovně na pozemku u rodinného domku.


Vznikla na sucho položená zídka, po osázení zároveň slouží jako okrasná. Na silikátových horninách jako je tvrdá žula, hadec (serpentin), pískovce, porfyrové tufy, láva, rula břidlice a další se vyvíjejí půdy s nízkým pH (– 5). Oproti tomu na vápencových, jílovitých a alkalických horninách se vyvíjejí půdy s vysokým pH ( – 5).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky