úterý 31. července 2018

Růže černá skvrnitost

Možná, že i vaše růže začínají mít na listech koncem léta stále více tmavých fleků. Marssonina rosae (Actinonema rosae) Rovněž velmi rozšířená a nebezpečná houbová choroba. Od léta do podzimu, někdy již koncem května, se objevují nejdříve na spodních listech malé, zahnědlé až černé skvrny s paprskovitě roztřepenými okraji.


Co dělat, když má růže černou skvrnitost. Třebaže jste zvolili vhodné stanoviště i odrůdu a děláte všechna preventivní opatření, může se choroba objevit.

Houba se šíří spory, které. Ošetření růží , vliv na dobrý růst, zdravotní stav a jakost květů. DomůOchrana rostlinCeloročně Černá skvrnitost listů. Koncem léta se na listech růží objevují černé, hnědé až fialové tečky, které se paprsčitě rozrůstají.


Diplocarpon rosae Nejzávažnější choroba růží. Napadá takřka všechny druhy a kultivary růží. Především na horní straně listů vznikají hnědočerné, černofialové až černé skvrny, různě velké a různého tvaru.


Tvar i barva skvrn jsou často závislé na odrůdě růží.

Velmi často mají skvrny jemně paprsčitý o. Nejčastější houbová nemoc, která se projevuje různě velkými tmavými skvrnami na listech. Napadené listy žloutnou a předčasně opadávají. Když už je zasadíte a staráte se o ně, hodí se vědět něco víc o možných nemocech, které vaše pohádkové keře můžou skolit. Jednou z nejčastějších je černá skvrnitost.


Nejvážnější chorobou je černá skvrnitost růže, která způsobuje na horní straně listů černohnědé, paprsčité skvrny. Skvrny postupně splývají a listy opadávají. K tomu, aby okouzlovala bohatými voňavými a barevnými květy, potřebuje dostatečnou péči.


Prevence černé skvrnitosti Na podzim shrabeme a spálíme padané listy, případně je vyhodíme do domovního odpadu. Je jedno, zda pěstujete miniaturní, půdopokryvné, pnoucí, stromkové či klasické růže. Zejména ty hodně vyšlechtěné velkokvěté. I když nejmodernější růže mají náchylnost menší, nejsou úplně rezistentní. Růže je okrasou každé zahrady.


Byly vyšlechtěny, aby odolávaly útokům chorob lépe, takže se u nich skvrnitost objeví až později k podzimu. Doporučený postřik, např. Listy postupně začnou opadávat.

Opadané listy bezodkladně spalte. Plíseň napadá také mladé výhonky. Zkázu zastavíte jedině aplikací fungicidu.


Jde o velmi zákeřnou, velmi rozšířenou houbovou chorobu, která trápí růže během celého léta. Na listech i nových výhonech se objevují skvrny a dochází k opadu listů. Objeví se drobné černé skvrny, které později splynou ve větší. Dá se říct, že růže reaguje dvěma způsoby. Buď najednou shodí každý nemocný list, pak se změní počasí a růže je za.


Houbové choroby na listech – černá skvrnitost a ochrana - růže. Změny na listech, černá skvrnitost růže, padlí růžové, prevence růže, padlí růžové a ochrana růže, rez růžová, chemická ochrana růže. Její šíření napomáhá deštivé počasí.


Původce onemocnění dokáže přezimovat v spadaném listí, proto bývají nejprve infikovány spodní listy růže. Z chorob je podstatná černá skvrnitost a padlí. V pozdním létě se dají ve školkách odhalit silněji náchylné odrůdy, jenž raději nesázíme. Projevuje se převážně od časného léta do podzimu. Podle druhů rostlin listy buď opadají nebo na rostlině zůstanou delší dobu.


Někdy jsou paprsčitého tvaru. Postřik Zdravá růže obsahuje postřik Talent ml - systématický fungicidní přípravek ve formě emulze typu olej rozpustné ve vodě proti houbovým chorobám (černá skvrnitost, padlí růží a rez růže) a Harmonie Mikroprvky - speciální listové hnojivo - obsahující živiny, přispívající ke zvýšení kondice a vzhledu okrasných rostlin. Hnojivo obsahuje N, K, S a mikroprvky bór, měď, železo, mangan, molybden a zinek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky