středa 25. července 2018

Černé mšice na rajčatech

Mšice sají na spodní straně listů a na vegetačních vrcholech. Napadení mšicemi poznáme snadno – důležité je rostliny pravidelně kontrolovat. V první řadě se podívejte na rub listu, kde mšice bývají nejčastěji. Vidět je ale můžeme i na jejich úpatí, případně na stoncích.


Nejčastěji se shlukují na vrcholových částech rostlin, kde jsou listy ještě nejšťavnatější. Kromě toho přenášejí i různé virové choroby, které snižují a znehodnocují úrodu.

Na rajčatech se nejčastěji vyskytuje mšice broskvoňová (Myzus persicae) a mšice řešetláková (Aphis nasturtii). Alternaria solani je houba zodpovědná za tuto chorobu a je rozšířena v chladném, vlhkém počasí, často po období deště. Většina parazitních hmyzu na rajčatech , odkazuje k nebezpečnému druhu mšic druhu. Rozšiřuje onemocnění prostřednictvím virů, způsobuje anomálie v rostlinách. Tento útok lze předvídat během letní sezóny, zejména během vegetačního období a dozrávání plodů.


Příroda to vyřešila sama a ekologicky. Postřik z vajglů: Nikotin má na mšice i jiné škůdce toxické účinky. Pokud je vaše domácnost aspoň zčásti kuřácká, nevyhazujte cigaretové nedopalky do koše.

Vyrobte si jednoduchý postřik tak, že ve vodě vyvaříte vajgly. Postřik pak pomocí rozprašovače nanášejte na rostliny i spodní strany listů, dokud se mšic nezbavíte. Pirimor je specialistou na mšice. Ninja je určen na mšice i molice, na zeleninu i okrasné rostliny. Nepostradatelným pomocníkem na zahradě jsou lepové desky, které jsou pokryty nevysychavým lepidlem.


Ty vám nejen určí identifikaci škůdce, ale jsou i prevencí a ochranou. Když mšice na rostlinách objevíme, je dobré co nejrychleji zakročit, dokážou totiž během poměrně krátké doby napáchat na květinách, keřích i stromech velké škody. Poradíme vám, jak na mšice bez chemie.


Boj se mšicemi nikdy nekončí. Napadají téměř všechny druhy rostlin venku i doma. Usazují se v koloniích na spodních stranách listů. Máte na rajčatách nebo paprikách tmavé skvrny? Je to tím, že v půdě není dost vápníku a také tím, že jsou vysoké teploty.


Nejvíce obyčejná bílá mšice na rajčatech. Jsou to terminální nekróza plodů a plíseň bramborová, která se vyskytuje také na rajčatech. Dobrý den, úplně stejné mušky mám také na rajčatech , nevím, jestli to jsou mšice , ale asi ano rajčata mám krásná, mohutná, nerada bych, aby mi zašly. Já je mám na kedlubnách a už nevím co proti nim dělat.


Jak radí Radek ten tabát, výluh používala babička jako postřik na mšice na růžích ,jen už nevím s jakým účinkem jestli to zabralo dlouhodobě?

Radku nemůže to uškodit tý cibuli? Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho. Ale zalít tím tu cibuli? Mšice rybízová (Cryptomyzus ribis) se objevuje (jak její název napovídá) na rybízu, na jehož listech se pak tvoří žluté nebo červené puchýře.


Bezkřídlé samice jsou velké maximálně dva milimetry. Mšice , svilušky, třásněnky, všeobecně savý hmyz I rajčata, přestože jsou to velmi aromatické rostliny, bývají napadána mšicemi a sviluškami. Mšice ne, vypadá to na obyčejné mušky octomilky (dle těch křidýlek). Identifikoval je jeden host na vlákně Světlé cik-cak linie.


Mšice jsou světlé a průhledné, ne takhle černé. Mšice se vašemu záhonu vyhnou, pokud budete pravidelně plít záhony, protože mšice napadají velmi často právě plevel, ze kterého se šíří i na další rostliny. Jako ochrana před mšicemi slouží levandule. Na rajčatech, zvláště na spodní straně listů, jsou molice všech vývojových stadií. Pokud už mšice zamořily vaši zahradu, použijte chemické přípravky.


Ten účinkuje i na další škůdce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky