pondělí 23. července 2018

Ostropes trubil

V prvním roce vytvoří přízemní růžici bělavých, plstnatých a pichlavých listů, mezi nimiž druhý rok vyrůstají mnohokvěté větve. Ty vytvoří znovu obrovské množství semen, ale chutných pro drobné ptactvo. Tento bodlák je možné těsně po rozkvětu řezat a sušit pro zimní vazbu. Léčebně podporuje látkovou výměnu, pomáhá při ledvinových kamenech, upravuje srdeční rytmus při tachykardii nebo arytmiích.


Zajímavosti ze světa rostlin.

Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Dosahuje výšky až metry.


Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně. Bílá místa biodiverzity. Pomozte zaplnit bílá místa biodiverzity v ČR!


Má výrazné ostnaté, biele, vlnité listy.

Mladé rostliny bývají bývají pavučinatě šedě chlupaté, později olysávají. Rostlina je dále známá také pro své bílé ostnaté listy. Vysokvá (až 2m), dvouletá bylina. Přízemní listy jsou krátce řapíkaté a lodyžní přisedlé.


Lodyha je ostnitě křídlatá a větvená. STANOVIŠTĚ: Podél cest, louky, příkopy, náspy, pustá místa, skládky. ROZŠÍŘENÍ: V ČR v teplých oblastech hojně, jinde roztroušeně až vzácně. Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich.


Vyskytuje se podél cest, na rumištích, náspech, na pastvinách, často v blízkosti lidských sídel. Nepreferuje specifické substráty, podloží, je rovněž snášenlivý k vysýchavým stejně jako vlhčím půdám. Je součástí významné teplomilné vegetace sv. Až do zimy vytvára fialové ružice pripomínajúce bodliaky.


Nepotrebuje takmer žiadnu starostlivosť, preto sa hodí na opustené záhrady a chalupy. Potrebuje však dostatok miesta. Mapovanie výskytu na Slovensku.


Bylinky červenec - 1bylin, keřů a stromů sbíraných v červenci (Sběr bylin - měsíce v roce).

Text je dostupný pod CC BY-SA 3. Diese Seite wurde zuletzt am 13. Dateien sind unter den Lizenzen verfügbar, die auf ihren Beschreibungsseiten angegeben sind. Onopordum_acanthium_Sturm14. Hvězdnicovité Asteraceae Rozšíření: Evropa, Přední a Střední Asie, druhotně Severní Amerika. V dobrých podmínkách může vyrůst až do.


V prvním roce tvoří jen listovou růžici. Ostropes trubil je dvouletá, až 2m vysoká, šedochlupatá bylina, bodlák. Právě si zobrazuješ nalezené výsledky hledaného výrazu ostropes.


Pokud k tomuto spojení nevidíš správný výsledek a znáš ho, pomoz nám obohatit tento slovník a vlož jeho definici díky jednoduchému formuláři. Následující léto ukazuje nachově růžové květy, které nad velkými, stříbřitě plstnatými, ostnitými listy krásně vynikají. Po odkvětu odumírá, ale bohatě semení.


Nádherná ve štěrku a za jemnými letničkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky