středa 25. července 2018

Popinava hortenzia

Biele, ploché, mrkvotvaré súkvetie vencovito lemujú biele kvietky sladkastej, jemnej vône. Mám popínavou hortenzii asi deset let. Zasadila jsem ji k severní stěně do rašeliny a od té doby ničím nehnojila jen občas zalila. Je samopnoucí, mladá rostlina však potřebuje k pnutí. Pre rastliny, ktoré chceme vysádzať priamo pri múroch domu, musíme vyhĺbiť veľké a široké jamy, príp.


Vážení zákazníci, prosíme o pochopenie, k vylepšeniu užívateľského prostredia našich webových stránok používame cookies.

Prehliadaním tohto webu. Hortenzia je najobľúbenejším letným kvitnúcim kerom. Jej veľké farebné kvety ponúkajú výnimočný pohľad od jari do jesene. Hoci dokonalosť vo svete rastlín skutočne neexistuje – ani kdekoľvek inde – hortenzie sú jej dosť blízko. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie.


Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. Jedna rastlina až x m. Za trpezlivosť sa vám odvďačí bohatým kvitnutím, ktoré sa začína v júni.

Hluboký stín není pro hortenzii to pravé, k životu potřebuje světlo jako jiné rostliny. Moonlight je drevnatá popínavá rastlina s tmavozelenými zúbkatými listami. Na jeseň sa listy vyfarbujú do žlta. Mohutná popínavá drevina vhodná na prekrytie múrov plorov a pod. V máji - júni kvitne veľkými bielymi kvetmi.


Polievame ju pravidelne, nie však príliš. Jej požiadavky na pH pôdy sa pohybujú medzi (kyslá pôda) a (neutrálna pôda). Je veľmi odolná voči mrazu. Po odkvitnutí jej odstrihneme všetky príliš dlhé výhonky, aby sa zmestila na svoje miesto.


Popínavá hortenzia je príťažlivá pre včely, motýle a vtáky. Vyskytuje sa v lesoch Ruska, Kórei, Taiwanu a Japonska. Pestujú sa väčšinou pre veľké, nápadné súkvetia. Stanovisko: Vyžaduje si polotieň, najviac sa jej darí na mieste, kde je ranné a večerné slniečko. Vhodnejšie je vysadiť ju na chránené bezveterné miesto do kyslej pôdy.


V zime pri holomrazoch sa vyžaduje ochrana v podobe lístia a bielej netkanej textílie, alebo iné alternatívy. Popínavé zemolezy sú ovíjavými drevinami strednej mohutnosti, dorastajú do výšky až m. Listy majú protistojné, celistvookra.

Dnes sme vám na našej facebook stránke predstavili hortenziu stromčekovitú (Hydrangea arborescens ´Annabelle´), ktorá niektorým pripomenula kalinu. Syn: Hydrangea anomala subsp. DPH 1€ Vzácna odroda popínavej hortenzie, bohato kvitnúcej a nenáročnej na pestovanie.


Hydrangea petiolaris (h.anomala ssp. petiolaris) - Pochází z oblasti od ruského ostrova Sakhalinu, Japonska, přes Koreu do Taiwanu. Ideálna na výsadbu popri altánkoch, múroch a plotoch. Podobné články: Pnoucí růže neboli popínavé růže Pěstování pnoucích růží Pnoucí růže dorůstají podle odrůdy do výšky až metrů.


Nie je vhodná na konzumáciu. Dostupnosť rastlín a kvetín sa môže meniť na základe sezónnej ponuky a skladových zásob predajní. Aktuálnu dostupnosť je nutné si overiť na konkrétnej predajni. Ako iste viete, rod hortenzia, teda Hydrangea je veľmi široký a nájdeme v ňom naozaj niekoľko výnimočných a krásnych druhov.


A vlastne, všetky do jednej majú čo ponúknuť, stačí sa na ne pozrieť zblízka. Dnes vám v krátkosti predstavíme jeden veľmi zaujímavý druh- hortenziu metlinatú- Hydrangea paniculata.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky