úterý 24. července 2018

Pěstování šalvěje

Z pronikavě voňavé šalvěje lékařské (Salvia officinalis), která kvete nejčastěji celé léto fialovými květy, se vypěstovalo mnoho kultivarů. Vše o pěstování Šalvěje divotvorné - Salvia Divinorum. Botanické informace, množení rostlin, nejčastější škůdci.


Rozsáhlá galerie Šalvěje divotvorné. Pěstování šalvěje není náročné a určitě se vyplatí ji zařadit do bylinkové zahrádky. Vytrvalý je maximálně let, pak se musí obnovit, protože podobně jako tymián nebo levandule dřevnatí a ztrácí také energii růstu. Při pěstování šalvěje lékařské je dobré vědět, že je velmi citlivá na zamokřenou půdu s vysokou hladinou spodní vody a že nesnáší kyselou půdní reakci.


Na jakost půdy nemá žádné zvláštní nároky. Lze je zasadit i do květináče, substrát by ale neměl být příliš výživný, rostlině se nemusí v takové půdě dařit. Semena šalvěje sázíme do sponu 40xcm. Mluvíme-li o pěstování šalvěje , téměř vždy máme na mysli šalvěj lékařskou (Salvia officinalis), která se může pochlubit množstvím pozitivních účinků na zdraví i jedinečnou chutí, hodící se do mnoha jídel. A její pěstování není vůbec složité.


Toto video pojednává o tom, jaké má šalvěj lékařská účinky, také se dozvíte o pěstování šalvěje , no a ještě jak třeba dlouho můžete užívat šalvějový čaj. Má sivozelené svraskalé listy a modré květy. Množíme ji řízky nebo semeny. Nálev se používá, vzhledem k jeho stahujícím a antiseptickým účinkům, k vyplachování úst při paradontóze nebo při zánětech v ústech. Podmínky pro zdárné pěstování.


Jedná se o středomořskou rostlinu, z toho logicky vyplývá, že šalvěj potřebuje slunné místo, kde se však příliš. Této rostlině se daří v lehkých, kyprých, dobře propustných, hlinitopísčitých půdách. Nizozemští obchodníci proto ještě v 17. Z východních zemí se pěstování a užívání šalvěje přeneslo i starého Řecka a Říma a celého antického Středomoří.


Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Pěstování Šalvěje nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti, postačí světlé místo někde za oknem. Za dobrou péči se Vám však Šalvěj odvděčí krásnými sametovými listy. Pokud chcete vědět o této rostlině více, je tu pro Vás samostatná stránka Šalvěj divotvorná. Zdařilé fotografie Šalvěje najdete v sekci galerie.


V měsících květen až červenec se sklízí lístky a nať. Nejlepší však je sběr za slunečného dne v poledne, těsně před rozkvětem. Je to z důvodu, že rostlina obsahuje nejvíce éterických olejů. Zobrazení Š alvěj se řadí mezi poměrně oblíbené bylinky a její pěstování v tuzemsku poměrně zdomácnělo.


Postupy posané ve článcích však nemusí platit jenom pro šalvěj, často je lze použít pro jakékoli doma pěstované rostliny. Lístky šalvěje můžete trhat v průběhu celé sezóny, tedy od května až přibližně do července. Mnohem lepší je používat listy sušené než čerstvé. Pokud je tedy průběžně otrháváte, bylinku si rovnou sušte.


POZOR: pěstování ze semen šalvěje bílé je vhodné pouze pro zkušené pěstitelé. Je nutno počítat s tím, že pěstování je tak náročné, že Vám vyroste max. Hořká chuť a intenzivní vůně šalvěje hřeje a léčí. Lístky se hodí pro přípravu čaje, ale také jako zajímavé koření.


Tato trvalka se snadno se. Některé rostliny mají ten vzácný dar, že nám velmi usnadňují pěstování. Rostou takřka samy, jako zálivka jim postačí občasný déšť a nás pěstitelích je pouze to, abychom se jim postarali pouze jednou až dvakrát ročně o střih.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky