středa 25. července 2018

Ibišek pokojový pěstování

Jetzt die neue Bruno Banani Kollektion entdecken! Jako pokojový ibišek obvykle označujeme ibišek čínský neboli čínskou. Ibišky vyžadují dostatek tepla a světla, pravidelnou zálivku a výživu. Mladé rostliny můžeme pěstovat celoročně v bytě poblíž okna.


Při nedostatku světla rostou, ale jen málo kvetou.

Asi nejčastěji potkáme krásný ibišek čínský neboli čínskou růži ( Hibiscus rosa–sinensis ), běžně pěstovaný jako pokojová rostlina. Má nachově červené, slez připomínající květy, jež se rozvíjejí od května až do zimních měsíců. Květy, které nevoní, vyrůstají v paždí listů a vydrží přibližně hodin. Délku života rostliny můžeme počítat na desetiletí.


Kromě latinského názvu Hibiscus se jí lidově také říká květina z Havaje, kde je mimo jiné národní rostlinou. K tomu se skvělé hodí například ibišek čínský neboli čínská růže a dále také ibišek dřípený. Pokojové ibišky – pěstování, stříhání.

Pokud se rozhodnete pěstovat Hibiscus rosa-sinensis případně Hibiscus schizopetalus, máte v podstatě dvě možnosti, kam je umístit. Můžete je pěstovat ve vytápěných místnostech nebo sklenicích. V zimě se pokojový ibišek spokojí s teplotou až stupňů Celsia. Pěstování ibišků se věnuji několik let.


Na těchto stránkách se budu snažit publikovat mé postřehy i zajímavé informace o pěstování těchto překrásných rostlin. Velice vděčná spolehlivě kvetoucí pokojová rostlina. Vcelku nenáročná na pěstování a spolehlivě kvetoucí. Vhodná i pro naprosté začátečníky. Napadení ibišku sviluškou, žloutnutí listů pokojového ibišku, škůdci na ibiškách - naše rada.


Listy jsou dlouhé až centimetrů a květy jsou výrazné a široké cca cm. Kvete od června do podzimu. V tomto období je možné dát ho i ven nebo do zahrady. Jedná se o vysoký keř s růžovočervenými květy, které jsou velké cca až cm. Květ vydrží pouze jeden den.


V bývalém bytě byl naproti oknu byl krásný zelený. Tady ho mám také naproti oknu a je jakýsi ,,opelichaný,,.

Vždycky pustí nové listy, které ale po určité době uschnou. Snažím se ho zalívat pravidelně 1x týdně (máme hodně tvrdou vodu). Při vyšších teplotách alespoň dostatečně větráme. K největšímu poškození a úhynu rostlin. Ibišky by měly být na místě, kde je dostatek světla, ale nemají rády přímé polední slunce, listy se spálí, zežloutnou a opadají.


Tyčinky jsou srostlé v trubičku a spojeny na bázi s korunními lístky. Plodem je mnohosemenná tobolka. NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ:Ibišky slouží k výzdobě interiérů především v letních měsících. Sázíme je do zahradnického substrátu. Potřebuje čerstvou, nepříliš suchou, živnou, propustnou a proteplenou půdu.


Sází se většinou na slunné místo (orientované nejlépe na jižní až jiho - západní stranu), pokud možno chráněné před velkým větrem. Ibišek pokojový růžový světlý žilkovaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky